2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fiókmúzeumot nyit a Pompidou Központ Metzben

2010. február 12. 09:04 MTI

Májusban nyílik meg a párizsi Pompidou Központ első fiókmúzeuma a német, illetve a luxemburgi határ közelében található franciaországi Metzben. A héten átadott látványos épület várhatóan már önmagában is tömegeket vonz majd a városba.

Az egykori lensi bányába tervezett Louvre-testvérmúzeum után a metz-i Pompidou Központ sem emlékeztet a franciaországi vidéki klasszikus képzőművészeti múzeumokra: az épületnek, a tervezett programnak és a rendelkezésre álló költségvetésének köszönhetően inkább a nagyszabású párizsi anyamúzeum különlegességét próbálja meg túlszárnyalni.

A tájból messziről kitűnő különleges építményt - amely a hagyományos kínai kalap formáját idézi - a japán sztárépítész, Ban Sigeru és a francia Jean de Gastines tervezte. A Le Monde című napilap által csak a Hupikék törpikék házikójának nevezett központ jelképe az újszerű, innovatív technikával készült hatalmas fehér tetőzet: a tölgyfadeszkából kialakított sátorformát üvegszállal erősített teflon borítja, amely egyrészt öntisztító, másrészt míg nappal visszaveri a fénysugarakat, éjjel az áttetsző felület látványosan világító megjelenést kölcsönöz az egész épületnek. A 74 millió eurós költségvetésből épült 77 méter magas múzeum alapterülete 10 700 négyzetméter.

Mivel nem lesz saját gyűjteménye, a metzi Pompidou Központ nem múzeumként kíván működni, hanem olyan művészeti centrumként, amely minden művészet előtt nyitva áll. A lehetőségei azonban szinte végtelenek, ugyanis a párizsi anyamúzeum 65 ezres gyűjteményéből - amely Franciaország egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti kollekciója - válogathat kiállításaihoz, de kortárs művészektől is szeretne majd műveket rendelni.

A teljes alapterület felét, 5 ezer négyzetmétert foglal el az épületben a kiállítórész. Ez pontosan akkora, mint a Párizsban csak Beaubourg-nak becézett Pompidou Központ kiállítótere: ilyen naggyal Franciaországban eddig egyetlen vidéki múzeum sem rendelkezett. A fennmaradó területen színházterem, koncertek és előadások befogadására alkalmas auditórium, gyerekfoglalkoztató műhelyek, könyvesbolt és étterem osztozkodik majd.

A kulturális központ évi 10 millió euróból gazdálkodhat. A finanszírozást az építési költségekhez hasonlóan az önkormányzat és a régió vállalta magára, bízva abban, hogy a múzeum a környék szociális, gazdasági, turisztikai és természetesen kulturális húzóerejévé válhat. A párizsi Pompidou Központ egyetlen fillért sem ad fiókmúzeumának, hanem a nevét, a szakmai tudását és elsősorban gyűjteményét ingyen osztja meg vidéki testvérével az évi negyedmillió látogató reményében.

Az igazgató is közvetlenül a párizsi Beaubourg-ból érkezik Laurent Le Bon személyében. Tervei szerint a május 12-i avatást követő első öt napban mindenki ingyenesen látogathatja majd az első, gigantikusnak ígérkező kiállítást. A Chefs d’oeuvre? (Remekművek?) című tárlaton látható 780 műből hétszázat a párizsi Pompidou kölcsönöz, nyolcvan alkotás pedig a világ legnagyobb múzeumaiból érkezik Metzbe, köztük Matisse, Picasso, Calder, Braque, Pollock, Miro, Giacometti, és Warhol művei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár