2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sivatagban is építkeztek a sumérok

2010. január 11. 18:00 MTI

Négyezer éves sumér települést tártak fel Irak déli részén. A régészeti helyszín Dzikár tartományban, Nasziríjától 80 kilométerrel dél-keletre, a sivatagban, az ókori Ur városának közelében található.

"Falakat tártunk fel, valamint sarokpilléreket, amelyeken a III. uri dinasztia korából származó sumér feliratok vannak" - közölte Abdul Amir al-Hamdani, a tartományi régészeti hivatal vezetője. A leleteket sorolva elmondta, hogy sarlókat és késeket találtak. A tárgyak korát négyezer évesre becsülik, vagyis a III. uri dinasztia harmadik királya, Amar-Szín (i.e. 2046-2038) uralkodásának idejéből származnak.

"A régészeti helyszín megváltoztatta a sumér településekről alkotott nézeteinket. Mindeddig úgy hittük, hogy folyók, vizek mellett építették fel városaikat, ez viszont a sivatagban van" - hangsúlyozta al-Hamdani. Ez persze nem zárja ki azt a tényt sem, hogy a környezeti viszonyok akkor is egész mások lehettek, így a település még nem a sivatagba épült, és a klíma később lett szárazabb.

Ur, amelyet a bibliai hagyomány szerint Ábrahám szülővárosának tartanak, a mai Tell-Mukajjár mellett található. A várost az Eufráteszből kiinduló csatorna vette körül, így a Perzsa-öböl legnagyobb forgalmú kikötőjeként ellenőrizhette a folyó kereskedelmét. Az i.e. 3. évezred folyamán gazdasági, politikai és kulturális szempontból is Dél-Mezopotámia egyik legfontosabb sumér városa volt, a III. uri dinasztia idején (i.e. 2112-2004) pedig az egész Közel-Kelet vezető hatalma lett.

Kereskedelmi és katonai befolyása a Tigris és az Eufrátesz mentén a későbbi Asszíria és Észak-Szíria területéig terjedt. I.e. 2004-ben a város hatalmának egy elámi betörés vetett végett, amelynek során Urt részben lerombolták, Ibbi-Szín királyt pedig fogságba vetették. Néhány év múlva az I. iszini dinasztia alapítója, Isbi-Erra visszafoglalta, ezután a város magához tért, és újból a tengeri kereskedelem központja lett. I.e. 1740-ben Szamszuilúna babilóni király rombolta le ismét, és ezután elvesztette jelentőségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár