2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Chagall és a Biblia

2009. december 7. 15:48 MTI

Marc Chagall több, mint száz litográfiáját láthatják az érdeklődők a debreceni Kölcsey Központban; a bibliai témákkal kiemelten foglalkozó, öt állomásos utazó tárlat utolsó helyszíne lesz a cívisváros - tájékoztatott Pászti Ágnes, a kiállítás sajtófőnöke.

Az orosz származású francia Chagall összesen 112 művét bemutató tárlat eddig ebben a formában még nem volt látható: a művek mintegy fele bibliai témákat dolgoz fel - ezek a motívumok sorsdöntők voltak életében és művészetében -, másik fele pedig a művész által hőn szeretett Párizsba és a cirkuszok világába kalauzol.

A 20. század egyik legsikeresebb és legkedveltebb művésze költészettel, humorral és varázslattal teli, egyedülálló világot teremtett alkotásain keresztül. A szürrealistákra és az expresszionistákra is nagy hatást gyakorolt művész alkotásai 1956 és 1960 között keletkeztek. A képeket egy német magángyűjtő adta kölcsön a Békéscsabát, Kecskemétet, Szegedet, Szolnokot és Debrecent érintő utazó kiállításra.

Pászti Ágnes elmondta: az első három helyszínen mintegy 7 ezren látták Chagall alkotásait, a debreceni tárlat lezárultával pedig ez a szám 10-13 ezer körül lesz várható. Hangsúlyozta, hogy az összesen 100 millió forint biztosítási értékű kiállítás-sorozatra érkezett képeket teljes egészében egy hazai tulajdonú gyógyszertár hálózat hozta Magyarországra saját költségén, egy itthon egyedülálló kezdeményezéssel. A cég patikáiban a vásárlók ugyanis pontokat kaptak, amiket a tárlat belépőire válthattak.

A tárlat december 20-ig lesz látható a Kölcsey Központ, Bényi Árpád Kiállítótermében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár