2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brezsnyev csókja ismét forró

2009. november 8. 15:28 MTI

A két hajdani kommunista pártvezető, Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker ismét olyan forrón csókolja egymást, mint annak idején, legalábbis azon a berlini graffitin, amely csaknem két évtized után "új ruhába" öltözött. Bármennyire is groteszk: a hírhedt berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára felújították a fal egyetlen megmaradt, egybefüggő szakaszát, amelyet pénteken, a november 9-i évforduló előtt pár nappal adtak át.

Valójában a fal leghosszabb fennmaradt részéről, egy csaknem 1,3 kilométeres falszakaszról van szó, ahol 1990-ben szabadtéri galéria jött létre. A hatóságok akkor azt találták ki, hogy ne csak a fal nyugati fele legyen tele rajzokkal, illetve festményekkel, hanem a keleti is. Az illetékesek ebből a célból hívtak meg festőket több mint 20 országból, köztük Magyarországról is. Innen az East Side Gallery elnevezés, és így jött létre a világ leghosszabb szabadtéri graffitigalériája.

Az Ostbahnhof közvetlen közelében húzódó, s igazi turistaattrakciónak számító falszakaszon hivatalos adatok szerint 118 német és külföldi művész festményeinek eklektikus kavalkádja és graffitik tömkelege látható. A krónikák szerint a monumentális falfestménysorozat 24 ország festőinek közös alkotása volt. Csakhogy a hosszú betonfalat megrágta az idő vasfoga, s a páratlan festmények is mind halványabb színekben tündököltek. A festék lekopott, a legnagyobb pusztítást azonban a turisták végezték. És mivel az East Side Gallery kezdettől fogva Berlin egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt, jóformán egyetlen festmény sem akadt, amelyet a hazai és külföldi turisták ne firkáltak volna agyon.

Ez az oka annak, hogy a berlini hatóságok elhatározták a szabadtéri galéria, azaz a másfél kilométeres falszakasz felújítását. A "történelmi" munkára felkértek túlnyomó többsége már 1990-ben már kivette részét az East Side Gallery megfestéséből, így most legfőbb dolguk az volt, hogy egykori alkotásaikat felfrissítsék.

A munkában Győrffy Sándor vezényletével egy hétfős magyar "csapat" is részt vett, egytől-egyik olyan művészek, akik már 1990-ben is "falat festettek." A magyarok mellett többek között Japánból, Finnországból, Spanyolországból, Portugáliából, Iránból, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek festők, de természetesen ecsetet ragadtak a hazai művészek is.

Az összesen 820 eredeti "falelem" felújítására 2,2 millió euró állt rendelkezésre. Előbb a betonfal került szanálására, és ezután következett a festmények helyreállítása, köztük a legismertebbé, amely az akkori főszereplők, Erich Honecker és Leonyid Brezsnyev híressé vált, testvéri csókját ábrázolja. Az East Side Gallery felújítása egyébként csak egy részét jelenti a jubileumi megemlékezésekre való berlini készülődésnek. A történelmi határátkelő, a Checkpoint Charlie, továbbá a Brandenburgi kapu és a Bernauer Strasse környéke - ahol a fal egy-egy szakasza húzódott - ugyancsak megszépült az évfordulóra.

A berlini fal 1961 augusztusától 1989 novemberéig 155 kilométer hosszúságban választotta el egymástól az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint. Lebontását a volt NDK végnapjaiban, 1989. november 9-én este kezdték meg a berliniek. S ma már csak az East Side Gallery, s még néhány mementóként megmaradt faldarab - s nem utolsósorban a Checkpoint Charlie melletti múzeum - emlékeztet az akkori hidegháborús és félelmetes betonkerítésre, amely mentén máig is vitatott adatok szerint legkevesebb 192 menekülőt lőttek le a keletnémet határőrök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár