2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felavatták Mindszenty József szobrát

2009. október 26. 17:05 MTI

Felavatták Budapesten az első köztéri, egész alakos, bronzból készült Mindszenty-szobrot vasárnap a XVI. kerületi Templom téren.

A szobor leleplezése előtt Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutatott be a zsúfolásig megtelt rákosszentmihályi plébániatemplomban. A bíboros a Mindszenty szobor megáldásakor azt mondta: olyan példaképre irányítják a hívők figyelmét, aki a Szentlélek sugallataira figyelve, annak vezetésével életében és halálában igyekezett minél tökéletesebben követni Krisztust. A leleplezést követően a tömeg hosszasan tapsolt, majd többen, köztük Erdő Péter és Kovács Péter, elhelyezték a kegyelet és a tisztelet koszorúit.

Petrovics Sándor, az esemény egyik szervezője korábban elmondta, a szobor felállítását a két éve alakult Hittel a Nemzetért Alapítvány kezdeményezte, amely egy mintegy 40 perces műsort készített Mindszenty József életéről. Ezzel járták az országot, melynek során 28 településen gyűjtöttek adományokat a szoborra. Ezen kívül az Egyesült Államokból és Németországból is kaptak támogatást. A műalkotás összesen 8 millió forintba került, amelyhez több érsek és püspök is hozzájárult saját adományaival. Az összeg felét XVI. kerületi önkormányzat állta. A képviselők pártállásra való tekintet nélkül megszavazták az összeget - mutatott rá.

A 220 centiméter magas bronzszobor Domonkos Béla szobrászművész alkotása, amely egy 80 centiméteres süttői mészkő alapon áll. Az alapzatra a néhai hercegprímás eszmeiségének megfelelő mondatot írták: "Áldott legyen az én népem!" A szobor áldást emelő kézzel ábrázolja Mindszenty Józsefet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár