2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méltó temetést kapott Edgar Allan Poe

2009. október 12. 17:24 MTI

Méltó temetésben részesítették a hét végén a 160 évvel ezelőtt Baltimore-ban elhunyt Edgar Allan Poe-t, a borzongatás mesterét, aki annak idején elszegényedve, megzavarodva, magányosan halt meg.

Poe nagy hatású költői életműve mellett a detektívregény és a horror megteremtőjeként írta be magát a világirodalom történetébe. A negyvenéves zavaros elméjű íróra egy baltimore-i utcán bukkantak rá 1849. október 3-án, négy nappal később egy kórházban hunyta le örökre a szemét. Valójában sohasem derült ki, hogy mi okozta halálát. Gyors temetésén mindössze heten jelentek meg, sírkövét egy fatális vonatbaleset törte össze a kőfaragó kertjében, még mielőtt felállíthatták volna, a lapokban megjelent visszaemlékezést pedig egy ellensége írta róla, amivel évtizedekre lerombolta nimbuszát.

Vasárnap azonban két "teltházas" temetési szertartást is rendezett számára a baltimore-i Poe Ház és Múzeum a sírhelye szomszédságában található egykori templomban. A szertartást a korabeli hagyományok szerint rendezték meg, neves színészek öltöztek be Poe kortársainak, íróknak és művészeknek, hogy ily módon róják le tiszteletüket a költő- és írófejedelem előtt, de számos rajongója is múlt századi ruhát öltött.

A temetési szertartás vezetését John Astin (az Addams család Gomezeként ismertté vált színész) vállalta el. "Olyan ez, mintha azt mondanánk neki: rendben van Eddie, az első temetés nem sikerült, de megpróbáljuk jóvá tenni, mert annyira tisztelünk" - mondta a színész, aki évekig turnézott Poe-t alakító magánszámával. Poe holttestének mását a múlt hét közepén az emlékének szentelt múzeumban ravatalozták fel, és virrasztást is tartottak mellette, majd vasárnap a városon áthaladó gyászmenet kíséretében, lovas kocsival szállították a temetőbe.

"A temetések szokványos menetét követjük. Olyan valóságossá akarjuk tenni, amennyire csak lehetséges" - mondta el Jeff Jerome, a Poe Ház kurátora a megemlékezés előtt. A templom egyszerre mindössze 350 látogató befogadására alkalmas, ezért szerveztek két szertartást, ám mindkét "előadásra" elfogytak a jegyek, messze földről, még Vietnamból is érkeztek az eseményre.

Idén számos kulturális rendezvénnyel ünnepelték Poe születésének 200. évfordulóját is. Baltimore-on kívül több olyan városban - köztük Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában és Richmondban - szerveztek megemlékezéseket, amelyekhez erős szálakkal kötődött az író.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár