2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ősi fegyvereket is tűzben edzették

2009. augusztus 17. 09:07 BBC News, MTI

Az őskori emberek valóságos "mérnökök" voltak Dél-Afrikában, ahol 72 ezer évvel ezelőtt tűzzel edzették a szerszámkészítésre alkalmas ásványokat - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában számolnak be.

A leletek tanúsága szerint az ember 800 ezer évvel ezelőtt kezdte alkalmazni a tüzet ételkészítésre. Tízezer évvel ezelőtt viszont cserépedényeket égettek ki, s fémet nyert ki az ércből a tűz segítségével. Mindmáig azonban semmit sem tudtak arról, hogy a két időpont között mi történt, miként fejlődött az embernek a tűzzel, a hővel kapcsolatos ismeretanyaga.

"A modern ember óriási mentális ugrásra volt képes" - hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Kyle Brown, az Arizonai Állami Egyetem paleoantropológusa. Mint kifejtette, az ember legkorábban 165 ezer éve, de 72 ezer éve már egészen biztosan a tüzet nem csak főzésre, melegedésre és világításra alkalmazta. "A kövek hevítése a mérnöki tudomány megszületését jelentette" - magyarázta a kutató. Hevítés révén könnyebben lepattinthatók a kőből a szükséges alakú borotvaéles szerszámok.

A kutatók a mezolitikumból ("átmeneti kőkorszakból" vagy "középső kőkorszakból") származó lelőhelyen olyan eszközökre bukkantak, amelyeket szilkrétből készítették, egy igen kemény ásványból, amely kevéssé alkalmas pattintott kőeszközök előállítására. Ám hevítés során megváltozik az ásvány kristályszerkezete, s ezáltal könnyebben megmunkálhatóvá válik. Az ásványból kiváló vadászfegyverek és kések készíthetők, amelyeknek igen nagy keletje lehetett a cserekereskedelemben. A kutatók, hogy kipróbálják ötletüket, a tűzben hevítették több órán át az ásványdarabokat, majd hagyták kihűlni, s ezután már könnyűszerrel le tudták pattintani a szükséges méretű darabkákat.

John Webb és Marian Domanski, az ausztrál La Trobe Egyetem tudósai, akik nem voltak részesei a kutatásnak, a tanulmányhoz fűzött kommentárjukban megjegyzik: a hő alkalmazása a kőmegmunkálásban tette lehetővé a modern ember számára, hogy elhagyva az enyhe éghajlatú Afrikát, s zordabb vidékeken is megéljen Európában. "A tűz alkalmazása előnyt jelenthetett a modern embernek a neandervölgyi emberrel szemben, aki híján volt ilyen ismereteknek" - jegyezte meg John Webb és Marian Domanski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár