2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A CIA aktáihoz is hozzáfért a Stasi

2009. július 17. 14:57 MTI

Húsz évvel feloszlatása után az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi még mindig tartogat "meglepetéseket". Így értékelik a szakértők azt a pénteki információt, amely szerint az akkori kommunista állambiztonsági szerv nyugat-berlini forrásból rendszeresen hozzájutott még az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA jelentéseihez is.

Minderre azokból a legújabb aktákból derült fény, amelyeket a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság hozott nyilvánosságra a Kurras-ügy kapcsán. A szóban forgó ügy hetekkel ezelőtt robbant ki, amikor az aktákat kutatva egy történész rábukkant: Stasi-ügynök és egyidejűleg keletnémet kommunista párttag volt az a nyugat-berlini rendőr, aki 1967 júniusában lelőtt egy tüntető diákot a város nyugati felében. A rendőrgyilkosság jelentős mértékben hozzájárult az akkori nyugatnémet radikális diákmozgalom kiszélesedéséhez, s mindennek nyomán felerősödött az a gyanú, hogy e mögött részben az egykori NDK állt.

A ma is Berlin nyugati felében élő és magas állami nyugdíjat élvező volt rendőr legújabb aktáiból ugyanakkor kiderült, hogy Karl-Heinz Kurras annak idején rendszeresen megszerezte a szövetséges - köztük az amerikai - hírszerzések jelentéseit, és azokat hasonló rendszerességgel továbbította a Stasinak. Az állambiztonsági minisztérium ugyanakkor más meg nem nevezett forrásoktól is hozzájutott ezekhez a jelentésekhez, így "első kézből" értesülhetett arról, hogy a CIA miként "védekezik" ügynökei ellen. Azaz - mint egy szakértő fogalmazott - a Stasi mindent tudott arról, hogy a Nyugat "mit tud róla". Az akták alapján egyben bebizonyosodott: Karl-Heinz Kurras a Stasi egyik "legszorgalmasabb" nyugati ügynöke volt.

Az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági minisztérium az elmúlt hetekben nem csak a Kurras-ügy kapcsán került ismét a figyelem középpontjába. Több napilap ugyanis - köztük a Die Welt és a Financial Times Deutschland - saját kutatásai alapján arra derített fény, hogy az egykori NDK-hoz tartozó keletnémet tartományokban több mint 17 ezer volt Stasi-alkalmazott van továbbra is magas beosztásban a közigazgatásban, illetve a rendőrségnél. Az érintett tartományok ugyanakkor az újabb átvilágítást elutasították.

A Birthler-hatóság egyébként éppen pénteken tette közzé azt a beszámolóját, amelyből kitűnik: az év első felében több mint 50 ezren kérelmezték, hogy betekinthessenek a Stasi által róluk vezetett aktákba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár