2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Galilei fedezhette fel a Neptunuszt

2009. július 13. 14:38

Galilei 1613-ban egy titokzatos égitest felfedezését örökítette meg jegyzeteiben - a Melbourne-i Egyetem egyik fizikusa szerint a csillagász ekkor, mindenki mást 234 évvel megelőzve a Neptunuszt azonosíthatta.

David Jamieson, az egyetem fizikai intézetének professzora mindezt a polihisztor 400 éves jegyzeteit tanulmányozva fedezte fel. Az Ausztrál Fizikai című szakfolyóirat júliusi számában megjelentetett tanulmány szerint ha ez igaz, akkor az antikvitás után Galilei lehetett az első, aki sikerrel azonosított egy égitestet a Naprendszerben.

Az asztronómus 1612-13-ban a Jupiter holdjait tanulmányozta, és ezzel kapcsolatos feljegyzései között található az a bejegyzés, amely egy olyan, közeli csillagról szól, amely nem szerepel a kor asztronómiai katalógusaiban. Az 1613. január 6-i bejegyzésben egy titokzatos fekete foltról olvashatunk, amelyről aztán január 28-án derült ki, hogy valójában egy bolygó lehet.

Jamieson szerint azonban a január 6-i bejegyzés is csak 28-án születhetett, amikor Galilei fejében is összeállt, hogy egy és ugyanazon égitestet, azaz egy új bolygót látott. Ez utóbbit igazolják a férfi feljegyzéseinek tintáját vizsgáló előzetes tesztek is – a részletes vizsgálatokra azonban októberig várni kell majd. Mivel pedig a csillagász felfedezéseit anagrammákban örökítette meg - talán az ezzel kapcsolatos szöveget is sikerült az idei vizsgálatoknak megtalálniuk majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár