2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kálvin és a katolicizmus Sárospatakon

2009. július 7. 08:28

Kálvin János születésének 500. évfordulóján különleges rendezvénysorozattal emlékeznek Sárospatakon a református géniuszra: 2009. július 1-től október 31-ig kiállításokat, tudományos konferenciát és zenei rendezvényeket tartanak a városban. Az Emlékév két kiállítását a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei két helyszínen, de azonos időben rendezik meg.

Sárospatak története a 16. századtól szervesen összefonódott a vallásháborúkkal: a Báthoryak városában most ennek művelődéstörténeti emlékeit mutatják be.

A Kálvin kontra katolicizmus című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában rendezik meg, ehhez Felső-Magyarország egyházművészeti emlékeinek legszebb darabjaiból összesen 44 műtárgyat kölcsönöztek a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumtól.

A 14-18. századot felölelő szakrális tárgyak főként a Szepességből származnak. Közöttük gótikus szobrok, szepesi-sárosi mesterek faragott fa szobrai, oltárai, szepességi asztalosmunkák - kóruspad, láda a templomi miseruhák számára - láthatóak, továbbá a kiállítás látogatói a helyi kovácsok alkotásait, és a szepességi festők oltárképeit, Kassa környéki szobrászok oltárait, szobrait is megismerhetik a kiállításon.

A bemutatott egyházművészeti alkotások emellett a Biblia szavaival - Károli Gáspár fordításában a Vizsolyi Biblia aktuális idézeteivel - válnak mindenki számára befogadhatóvá. A páratlan értékű műtárgyak a gótikától a barokkig képviselik a történelmi Magyarország egyházművészetét. A kiállítás azért újszerű, mert a hazai múzeumokban fellelhető tárgyak ezáltal egy egész más, mintegy teljesebb kontextusba kerülnek.

A reformáció művelődéstörténeti újításait a Református Nagykönyvtár tárlatán fedezhetjük fel, ahol az is egyértelművé válik, hogy az új egyházművészet, illetve könyv- és iskolakultúra egytől-egyig a genfi reformátor szellemi hatására születtek meg.

Az egyházi témájú remekművek mellett a két intézmény közös tárlata bemutatja a történelmi Patak kétpólusosságát is. Megtudhatjuk, hogy Perényi Péter koronaőr, későbbi királyi kancellár kiállt a reformáció mellett is, támogatta a kollégium létrehozását, ugyanakkor még a katolikus vallásgyakorlat számos eleméhez ragaszkodott: zarándoklaton vett részt, várában pedig még egy kápolnát is berendezett.

A kiállítás egyben az együttműködés példája is, hiszen a sárospataki intézmények és egyházközségek nemcsak a városvezetéssel, hanem nemzetközi partnereikkel is példaszerűen működtek együtt. Emellett mivel 2013-ban Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa, valóban fontos, hogy a múzeumok között meglévő évtizedes szakmai együttműködés tovább erősödjön - áll a Magyar Nemzeti Múzeum közleményében.

A rendező intézmények a Kálvin-kiállítás kapcsán nemzetközi konferenciát is szerveznek, ahol kárpát-medencei, német és holland kutatók értekeznek majd Kálvin Jánosról és a reformációról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár