2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltott amerikai propagandafilmek Budapesten

2009. június 24. 19:43

A II. világháború utáni Európa újjáépítésére meghirdetett Marshall-terv népszerűsítését célzó, évtizedekig sehol nem vetített rövidfilmekből nyújt válogatást négy fővárosi intézmény csütörtöktől szombatig.

A Közép-Európai Egyetem (CEU), a Nyílt Társadalom Intézet (OSA) Adattára, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézete (MTA PTI) és a Nézőpont Intézet három napos vetítéssorozata keretében vetítik le az 1948 és 1953 között készült angol nyelvű dokumentumfilmeket.

A hivatalosan Európai Újjáépítési Programnak nevezett, a köznyelvben Marshall-tervként ismert gazdasági és politikai segélyprogram 1948 és 1952 között zajlott tizenhét európai ország, az átmenetileg önálló Trieszt, valamint az Egyesült Államok együttműködésével. A program nevét George C. Marshallról, az Egyesült Államok külügyminiszteréről kapta, aki első ízben egy 1947 júniusában tartott beszédében vázolta a programot, amelyben 17 európai ország 13-14 milliárd dollárnyi segélyt kapott az Egyesült Államoktól négy év alatt.

Becslések szerint havonta mintegy 30-50 millió nyugat-európai látta az elkészült alkotásokat, a legtöbbet idővel teljesen elfelejtették, és jelenleg egyetlen archívumban sem hozzáférhetők. Az itt bemutatásra kerülő, ritkán látott Marshall-terv filmek – amelyek több, mint 60 évre eltűntek a nyilvánosságból – a Marshall-terv párizsi székhelyű filmszekciójának nagyszabású tájékoztatási és közvélemény-formálási kampányának keretében rendelt közel 300 film közé tartoznak.

A filmeket európai filmesek készítették az európai közönség számára, és a Marshall-terv európai kiegészítő támogatást nyújtó alapja finanszírozta. A becslések szerint havonta mintegy harmincmillióan néztek meg legalább egy Marshall-segély filmet vagy híradót. Az 1948-as Smith-Mundt törvény értelmében, egészen a törvény 1990-es módosításáig, a filmeket tilos volt az Egyesült Államokban forgalmazni.

A jelenleg több európai és amerikai archívumban szétszórva megtalálható filmeket a Los Angeles-i Academy of Film Archive és a New Yorkban székelő Schulberg Productions közösen gondozza. Most Budapesten az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége és az Egyesült Államok külügyminisztériumának Nemzetközi Információs Programirodája és Európai Ügyosztálya támogatásával kerülnek bemutatásra.

Az OSA Archívumban és a Közép-Európai Egyetemen vetítésre kerülő Marshall-filmek két különálló, de egymással összefüggő programot alkotnak. Az OSA vetítések a Marshall-terv korai szakaszára fókuszálnak: e filmek a gazdasági újjáépítésnek logisztikai és pszichológiai aspektusait mutatják be. Az európai integráció jelentőségének hangsúlyozásával ezek a filmek a kommunista propaganda iránt fogékony, és ezért veszélyeztetett balos értelmiséget, a közép- és a munkásosztályt célozták meg.

Sandra Schulberg, a Marshall-filmek történésze és kurátora, az 1950 és 1952 között a Marshall-terv európai filmszekcióját vezető Stuart Schulberg lánya. A Columbia egyetem filmtanszékén óraadó tanár, jelenleg a Marshall-film DVD gyűjteményes kiadásán és a hozzátartozó kézikönyvön dolgozik. Sikeres filmproduceri tevékenysége mellett (ő volt például az Oskar-jelölt Sade marki játékai című film executive producere) megalapította a 30. születésnapját idén ünneplő Independent Feature Project-et, a legnagyobb amerikai független filmes szövetséget. A magyarországi vetítések előtt az amerikai filmtörténész mutatja be az alkotásokat.

Budapesten összesen nyolc filmet tekinthet meg a közönség különböző blokkokban. Csütörtök délelőtt az MTA PTI, majd délután a Nézőpont Intézet szervezésében a Kino mozi vetít le öt, illetve négy rövidfilmet, pénteken az OSA Archívum, szombaton a CEU Auditóriuma ad otthont négy-négy kisfilmnek. Minden alkotást az eredeti nyelven, angol felirattal vetítenek. Az események nyilvánosak, de a rendelkezésre álló férőhelyek szűkössége miatt előzetes regisztráció szükséges.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár