2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hosszú éjszaka a székelyeknél

2009. június 24. 12:08

A nyári napfordulón a legrövidebb éjszakát és a leghosszabb nappalt ünnepeljük: Európa múzeumai évek óta különleges programokkal és éjszakai nyitvatartással kedveskednek látogatóiknak ebből az alkalomból. A Székely Nemzeti Múzeum remek időtöltést kínál a leghosszabb éjszakán.

Ignácz Rózsa-kiállítással, lovagi játékokkal, Händel-koncerttel, reneszánsz táncházzal, viselet- és fegyverbemutatóval, a Csodálatos Júliával, valamint egy háromszéki és csíki festett bútorokról szóló előadással készül idén a Múzeumok Éjszakájára a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. Az intézmény június 24-én, Szent Iván napján már délelőtt 10 órától ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket, egészen az éjféli záróráig.

Tavaly több százan csodálták meg Kiss Manyi relikviáit a Lovagteremben, hallgatták a brassói egyetem rézfúvósainak koncertjét a múzeumkerti fák tövében ülve, vagy rajzolták meg társuk képmását a reflektorfényben megjelenő árny alapján, s akkor még az állandó és időszakos kiállítások felfedezésének öröme nem is került említésre. Idén is igyekeznek minden korosztályt megszólítani a különféle programokkal.

Program

16.00: A Bodvaj Egyesület (Kisbacon) lovagi játékai apródoknak
Múzeumkert (eső esetén: Lovagterem)

Ma is játszható középkori gyermekjátékokat lehet kipróbálni, mint például a golyóterelgetés, lépegető játék, gólyaláb, katapult, Patkó Jankó, hordólovaglás, de ezek mellett arcfestés is lesz.

17.30: A gyergyószentmiklósi Csabafiak viselet- és fegyverbemutatója A székelyek, a kereszténység védelmezői című kiállításhoz kapcsolódva
Múzeumkert (eső esetén: Lovagterem)

18.30:Szőcsné Gazda Enikő előadása a háromszéki és csíki festett bútorokról
Bartók Terem

Székelyföld a fenyőfa hazája, a festett bútorok pedig fenyőfából készültek. Bár a szakirodalom a 16. századtól adatolja a székelyföldi festett bútorokat, első konkrét darabjaink a 17. századtól maradtak fenn. A székelyföldi festett bútorok legdíszesebbjei Udvarhelyszéken készültek, Háromszék elsősorban a 18. századi építészeti elemekkel ellátott bútorairól vált híressé. Csíkban csaknem minden falunak megvolt a maga bútorfestő asztalosa. Az előadás e sokoldalú formavilágú és gazdag díszítménykincsű bútorkultúrát elemzi és mutatja be az érdeklődőknek rengeteg kép segítségével.

19.00: Ignácz Rózsa centenáriumi kiállítás
Tolerancia Terem

Megnyitja: Szebeni Zsuzsa, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense, a kiállítás kurátora, valamint Kalamár György színművész.

A kovásznai születésű Ignácz Rózsa idén lenne százéves - ennek ellenére részletes életrajza nincs, ahogy monográfia sincs róla; műveiről pontos bibliográfiai jegyzék nem született, az irodalomtörténet, a lexikonok alig vesznek tudomást a színész-írónőről.A Székely Nemzeti Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum most összefogott, hogy a centenáriumi emlékév alkalmából, vándorkiállítás keretében hívja fel a figyelmet a méltatlanul elfeledett alkotóra, a Róza leányasszony, az Anyanyelve magyar vagy a Született Moldovában írójára. A tárlaton szeretnénk megmutatni, milyen izgalmas, sokarcú egyéniség volt Ignácz Rózsa. Végigkövetni, hogyan lesz Benedek Elek felfedezettjéből ünnepelt színésznő Szegedtől a Nemzeti Színházig, megmutatni, hogyan győzi meg Tamási Áront első darabja a Görgeteg megírására, és megtudni, hogyan látja kora nagy színészegyéniségeit, vagy miként szól a gyermekekhez. A kiállítás megvalósítását az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Magyarország), valamint a Szülőföld Alap támogatta.

A tárlat július 26-ig tekinthető meg.

20.00: A Codex együttes koncertje, utána reneszánsz táncház
Bartók Terem

Codex együttes
In memoriam Georg Friedrich Händel (1685-1759)

22.00: Csodálatos Júlia (rendezte: Szabó István)
Lovagterem

Filmvetítés a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár