2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítik a Murányi Vénusz lakhelyét

2009. április 29. 10:17 MTI

Tisztázta a vár tulajdonjogát és máris pályázatot nyújtott be a régészeti feltárásra a szlovákiai Murányalja (Murán) önkormányzata.

A régészeti feltárásra a magyar-szlovák határ menti kapcsolatok fejlesztését támogató uniós alapnál pályáztak. Az elbírálás eredményéről néhány héten belül értesítést kell kapniuk - írja keddi számában az Új Szó című pozsonyi napilap. A település önkormányzata a vár teljes felújításának és turisztikai célokra való kihasználásának tervével is foglalkozik, ennek érdekében idén még több pályázati forrásból próbál pénzhez jutni.

A murányi vár területe korábban az állami erdészet birtokában volt, erdőterületként tartották számon, így a romok felújítására vagy konzerválására pályázni sem lehetett. Tavaly már várjátékokat is tartottak itt, amelyeket az idén júniusban másodszor is megszervez az önkormányzat. A régészeti feltárásra 700 ezer eurót (210 millió forint) szánnának, de valószínűleg még ez az összeg sem lesz elég a teljes feltárásra. Kiépítették már a várhoz vezető utat, információs táblákat helyeztek ki és minden lehetséges módon népszerűsítik a "turisztikai látványosságot".

A murányi várat a Bebek család építtette a tatárjárás után, a 13. század második felében. A 938 méter magas platón álló, 400 méter hosszú erődítmény a török időkben végvári szerepet töltött be. A rendi felkelések idején Wesselényi Ferenc szerezte meg házasság révén, amikor a versben is megörökített "Murányi Vénuszt", Széchy Máriát elvette feleségül. 1702-ben villámcsapás következtében kiégett a vár. A későbbiekben a Koháry család, majd a Coburgok tulajdona lett. Egy ideig az alatta épült vadászkastélyban lakott a trónfosztott bolgár cár is, aki a Coburgokkal állt rokonságban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár