2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

56 nap alatt deportálták a hazai zsidóságot

2009. május 20. 18:04 MTI

A magyarországi zsidóság deportálását mutatja be a Holokauszt Emlékközpont májusi tematikus tárlatvezetésein - mondta el az 1944-es év történéseit bemutató, havonta váltakozó tematikájú kiállítások e havi programjáról Pécsi Tibor, az intézmény oktatási programvezetője.

Az 56 nap - 147 szerelvény - tömeges deportálás Magyarországról című májusi tematikus tárlatvezetésen érintőképernyős projektor segítségével láthatják az érdeklődők a térképre vetített deportálási zónákat, a gyűjtőtáborok és vagonírozó központok térbeli elhelyezkedését.

A szakember arról is beszélt, hogy ugyanebben a teremben négy képernyőn az érdeklődők megtekinthetik többek között a hollandiai, litvániai, ausztriai, lengyelországi, bolgár és szlovákiai zsidók gettókba zárásáról, bevagonírozásáról és marhavagonokba zárásáról, valamint a haláltáborokba való szállításáról készült felvételeket.

Pécsi Tibor utalt arra, hogy a következő termek egyikében további öt képernyőn látható az 1944. május 26-án készült úgynevezett Auschwitz Album, amely bemutatja a haláltáborok szörnyűségeit a sorakozótól, nemek szerinti szétválasztástól kezdve a szelekción át a gázkamrák előtti várakozásig bezáróan. A képernyők óráin jól látható az a borzalmas tény, miszerint hat óra leforgása alatt gyilkoltak le egy teljes vonat-transzportot kitevő zsidó csoportot.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a Holokauszt Emlékközpont kiállításának utolsó termében arról láthatnak a látogatók felvételeket, hogy a deportálások túlélői milyen körülmények között élték meg a haláltáborok felszabadulását. Az intézményhez tartozó Páva utcai zsinagóga földszintjén pedig embermentőkről tekinthető meg kiállítás, azokról, akik diplomataként, hatósági, illetve egyházi személyként vagy éppen civilként mentették meg zsidók életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár