2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra felépítik a kölni levéltárat

2009. március 18. 09:28 MTI

Öt év múlva a régi helyen áll majd a kölni városi levéltár új épülete. Legalábbis ebben reménykedik a város polgármestere, aki kedden megerősítette, hogy a két héttel ezelőtt kártyavárként leomlott archívum "újjászületik".

Az építkezés azonban egyelőre még csak terv, de a hatóságok már komolyan foglalkoznak annak megvalósításával, s a cél az, hogy 2014-re álljon az új épület. Egyelőre azonban mindenekelőtt a romok eltakarításával foglalkoznak, ami - a levéltár és két szomszédos épület összeomlása után - hónapokat vehet igénybe.

Közben mind nagyobb a valószínűsége annak, hogy a két halálos áldozatot követelő katasztrófa a helyi földalattit a környéken évek óta építő cégek gondatlansága következtében történt. Az eddigi vizsgálatok szerint a szóban forgó cégek két durva "szabálysértést" is elkövettek. Egyrészt a levéltár közvetlen közelében tavaly szeptember óta az engedélyezett 4 helyett 15 kutat fúrtak, másrészt a megengedettnél jóval több talajvizet szivattyúztak el. Mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az archívum "lába" alól szabályosan elfogyott a talaj.

Mindezt hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg, de amennyiben az említett feltételezések beigazolódnak, a kölni közlekedési vállalatra, illetve az építésben részt vevő cégekre aligha vár olcsó "mulatság", azaz több milliós kártérítés kifizetésére kötelezhetik őket.

A levéltár Németország és egyben Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb archívuma volt, ahol felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumokat tároltak. A város és az ország "emlékezetének tartott" levéltári anyagok jelentős része minden valószínűség szerint odaveszett, a hatóságok azonban az elmúlt napokban a romeltakarítás során értek el "apró sikereket", így egyebek között megtalálták Albertus Magnus német filozófus (1200-1280) kéziratait, továbbá a háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer feljegyzéseit. A romok "átfésülését" a megmaradt archívumi anyagokat kutatva egy csaknem 100 fős csapat végzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár