2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti helyén a gigantikus fáraószobor

2009. március 3. 11:37 MTI, Times Online

III. Amenhotep fáraó vöröskvarcit szobra sok évszázad után került vissza egy nemzetközi csoport fáradozásának köszönhetően eredeti helyére.

III. Amenhotep (Nebmaatré; i.e. 1386-1349) az újbirodalmi XVIII. dinasztia egyik legjelentősebb fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra. Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes jelentős része, szobrok sokasága fémjelzi. Vöröskvarcit szobra Luxor közelében, a fáraó halotti templomának udvarát körülvevő oszlopcsarnok északi részén állt más emlékművekkel együtt. A korabeli művész az uralkodót Alsó-Egyiptom vörös koronájával a fején ábrázolta.

Az oszlopcsarnok déli részén hasonló szobrok álltak, ám Felső-Egyiptom fehér koronáját viselték. Az északi részen elhelyezett szobrokat az Egyiptom északi részén lévő Gebel el-Akhmári kőfejtőből származó kőből, míg a déli oldalon lévő szobrokat asszuáni gránitból faragták. Mindkét szoborféleségen III. Amenhotep a mellkasán keresztbehelyezett karokkal látható, kezében az uralkodó hatalmi jelvényeket tart. A szobor sok évszázada a földre zuhant és összetört, a 19. század elején Henry Salt brit gyűjtő megvásárolta a fejet a helyszínről származó másik fejjel együtt. Mindkét szoborfej végül a British Múzeumba került, ahol ma is őrzik őket.

Egy 30 tagú, tucatnyi országból verbuválódott nemzetközi csoport szakemberei szedték össze és válogatták szét a földön heverő nagyobb szobordarabokat, ahogy kisebb töredékek ezreit is átvizsgálták. Miután összeállították a szobor törzsét, rákerült a British Múzeumban őrzött két fej egyikének pontos másolata. A másolatot Michael Nielson, a British Múzeum művésze faragta, majd a fejet Egyiptomba szállították, ahol az illetékes hatóságok engedélyével a helyreállított torzóra helyezték. A projekt keretében a szakemberek más szobrokat is részben összeraktak, a munka ebben az évben folytatódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár