2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Informatikusok vizsgálják az ügynökszalagokat

2009. február 27. 15:14 MTI

Hat hétig is eltarthat, amíg informatikus szakemberek megvizsgálják azokat a mágnesszalagokat, amelyek az 1990 előtti állambiztonsági iratokat tartalmazzák, a tartalmi vizsgálat ezután következhet - közölte Kenedi János.

Szilvásy György titokminiszter csütörtökön nyilatkozott arról, hogy felkérésére egy civil testület felügyeli az állambiztonsági szolgálatok 1990 előtti, legmagasabb minősítésű iratait tartalmazó 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását és archiválását. A testületbe Kenedi János tudományos kutató ajánl tagokat, aki a miniszterelnök felkérésére 2007 júliusában az állambiztonsági iratátadás teljesítésének értékelésére létrehozott szakértői bizottságot vezette. A 18 mágnesszalagról a bizottság szeptemberben átadott jelentése tett említést.

Kenedi kifejtette: a szalagokat először független informatikus szakemberek vizsgálják meg. Ez már a jövő héttől elkezdődhet. A vizsgálat elsősorban arra irányul, hogy hányszor mozgatták meg a mágnesszalagokat, mennyi időt töltöttek vele, mit vettek le belőle, mi került vissza, azaz manipulálták-e a szalagokat, illetve hányszor használták őket. Abszolút szakmai, informatikai eljárásról van szó - hangsúlyozta Kenedi. Kenedi maga nem lesz tagja az összesen öt- vagy hattagú testületnek, amelyben számítástechnikai szakemberek, tudósok mellett a nemzetbiztonsági szolgálat két tisztviselője is jelen lesz. Mint mondta, ő informatikai kérdések megoldásába nem szeretne belefolyni. Azoknak a rövidítéseknek, pecséteknek az értelmezésében azonban várhatóan közreműködik majd, amelyek informatikusok számára nem érthetőek. Ezek tükörképei a papíralapú adathordozóknak - mondta a kutató.

Közlése szerint a szalagokon 80-as évek közepétől szerepelnek adatok, de elvben korábbi információk is vannak rajta. A munka informatikai része akár hat hétig is eltarthat. Ezután következik a szalagok tartalmának vizsgálata. Ezzel összefüggésben nehézségként említette, hogy mulasztásos törvénysértés áll fenn, ezeken a szalagokon ugyanis olyan irat is szerepel, amelynek minősítését már régen megszüntették, vagy meg kellett volna szüntetni. Az 1980 előtti iratoknak, a 1996-os titoktörvény alapján automatikusan szabadnak kellene lenniük, az 1990 utániaknak pedig 2001-től - jegyezte meg.

A Kenedi vezette bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél, s jelentésüket tavaly szeptember 11-én adták át Szilvásy György titokminiszternek. A testület munkájának egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy kiderült: megvannak azok az egyébként 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait.

Ezzel párhuzamosan szabadon kutathatóak lettek az 1956-os, nyíregyházi forradalmi vezetők elleni megtorló perben eljáró, azóta elhunyt ügyészek személyi anyagai a Fővárosi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítélete szerint - közölte Dénes Balázs, a perben jogi képviseletet nyújtó szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. A bíróság megállapította, hogy a Legfőbb Ügyészség jogszerűtlenül tagadta meg egy jogtörténész kutatási kérelmét.

Az ügyészség - a bíróság szerint tévesen - úgy gondolta, hogy a kutatás szabadságát biztosító rendelkezések az ügyészségi irattárra nem vonatkoznak, és a levéltári törvény ügyészségi utasításokkal felülírható. A Legfőbb Ügyészség annak ellenére kitartott ezen álláspontja mellett, hogy az adatvédelmi biztos is a kutatás szabadsága mellett foglalt állást. A TASZ fontos eredménynek tarja a csütörtöki ítéletet, mert szerintük a társadalmi fejlődést akadályozza, ha a tudományos kutatás szabadságát állami korlátozás alá vetik - olvasható közleményükben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár