2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkelt a legdrágább történelmi dokumentum

2009. február 15. 11:41 MTI

Rekordáron kelt el a Christie's aukciósház New York-i árverésén Abraham Lincoln születésének 200. évfordulóján az Egyesült Államok tizenhatodik elnökének egyik kézirata.

Lincoln 1864-es beszédének kézzel írott szövegéért 3,44 millió dollárt (802,4 millió forintot) fizetett egy telefonos licitáló, aki nem kívánta felfedni kilétét. Ez a legmagasabb ár, amit eddig történelmi dokumentumért fizettek. A korábbi rekordösszeg 3,4 millió dollár (799 millió forint) volt, ezt tavaly a Sotheby's londoni aukcióján fizették ki szintén egy Lincoln-kéziratért. A dokumentum az elnök válaszlevele volt fiataloknak, akik arra kérték Lincolnt, hogy szabadítsa fel Amerika "rabszolgasorban lévő kisgyerekeit".

A csütörtökön elárverezett kézirat Abraham Lincoln beszédének szövege, amelyet 1864-ben újraválasztása után tartott a Fehér Ház előtt. A választásokat a polgárháború kellős közepén tartották, s Lincoln háborús politikája igen népszerűtlen volt. Ezért sem Lincoln, sem demokratapárti vetélytársa, George B. McClellan nem hitt az elnök újraválasztásában. A közvélekedés ellenére Lincoln a szavazatok 55 százalékát tudhatta magáénak.

Abraham Lincoln, aki 1864. november 10-én tartotta beszédét, köszönetet mondott a Mindenhatónak, hogy segített a választóknak a helyes döntés meghozatalában, majd a közös haza érdekében közös cselekvésre szólította fel az amerikaiakat. A négyoldalas dokumentum 1916-ig volt a család tulajdonában, majd Lincoln fia, Robert Todd Lincoln John A. Dwight New York-i képviselőnek adta hálából. Dwight segítségével biztosították a washingtoni Lincoln Emlékmű megépítéséhez szüksége forrásokat. Dwight özvegye 1926-ban ajándékozta a kéziratot a New York-i Southworth Könyvtárnak - az intézmény honlapja szerint azóta egyszer állították ki a dokumentumot.

Az árverés bevételeit a könyvtár új szárnyának megépítésére fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár