2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ahol csupán az ember számított

2009. február 11. 13:23 MTI

Emléktáblát avattak a budai Vár gyomrában lévő Sziklakórház bejáratánál, a kórház megnyitásának 65. évfordulója alkalmából kedden.

A II. világháborúban és az 1956-os forradalom alatt itt dolgozó orvosok és nővérek, valamint a harcokban megsebesültek tiszteletére avatott emléktábla leleplezése előtti ünnepi beszédében Holló József Ferenc nyugalmazott altábornagy elmondta: a kórház az emberség, az önfeláldozás, a könyörület és a kín színhelye volt.

Akik itt dolgoztak, azoknak nem számított a rang, hogy ki az ellenség és ki milyen nemzetiségű, csupán az ember számított - fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. Az emléktáblánál koszorút helyezett el a Honvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat.

A várhegy belsejében mintegy tíz kilométer hosszan elnyúló barlang- és pincerendszerben a kórház kialakítása 1939-ben kezdődött és sebészeti szükségkórház néven 1944. februárjában nyílt meg. Két éve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére számos szakmai szervezet bevonásával felújították a kórházat, és további munkálatok után 2008 márciusában folyamatosan megtekinthető, korhű kiállítást rendeztek be, Titkos Katonai Kórház és Atombunker címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár