2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyűrű bizonyítja Charles Dickens házasságtörését

2009. január 19. 12:25 MTI

Árverésre kerül egy aranygyűrű, belső oldalán Charles Dickens nevével, mely bizonyítéka lehet, hogy az angol írót (1812-1870) gyengéd szálak fűzték sógornőjéhez, Georgina Hogarthhoz.

A 0,9 karátos gyémánttal ékesített gyűrű Hector Charles Bulwer Lytton Dickens leszármazottainak tulajdona, és február 21-én lehet majd licitálni rá. A gyűrűt Lord Alfred Tennyson ajándékozta Charles Dickensnek, egyik legjobb barátjának, és az író hagyatékaként 1870-ben kerülhetett Hector Dickenshez, aki mindig is a nagy író leszármazottjának tartotta magát. Ha mindezek valóban fedik az igazságot, a gyűrű értéke az árverésen elérheti a 25 ezer fontot (7,8 millió Ft) is.

A felfedezés csak táplálja azokat a pletykákat, amelyek a Twist Olivér szerzőjét egész életében üldözték. A viktoriánus korban viszonya a sógornőjével vérfertőzőnek számított. Georgina Hogarth nem sokkal az után költözött a Dickens családhoz, hogy nővére, Catherine hozzáment az íróhoz. A házaspárnak tíz gyermeke született. Georgina a házaspár válása után is az íróval maradt, így tizenhárom évet töltöttek együtt, és a korabeli szóbeszéd szerint három törvénytelen gyermek született a "vérfertőző" viszonyból.

Dickensnek - aki egyébként mindig arra törekedett, hogy őt tiszteletre méltónak, a családjával törődőnek tartsák - az 1858-as megismerkedésükkor mindössze 18 éves Ellen Ternan színésznővel is viszonya volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár