2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színes pusztítás az első világháborúból

2008. november 26. 11:49 Spiegel Online

Kilencven évvel ezelőtt ért véget a Nagy Háború: egy ennek apropóján, most megjelent könyv a konfliktusról készített, korábban ismeretlen színes képeket mutatja be. A német fotók különleges betekintést nyújtanak a pusztítás éveinek világába.

Az első világháború kapcsán a legtöbben csak a fekete-fehér képekre emlékezünk. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, ez a megközelítés nem feltétlen igaz, hiszen nagyon sok képet ismerünk, amelyek színesben mutatják be az egykori vérontás mindennapjait.

Peter Walther történész legújabb könyvében (Endzeit Europa. Ein Kollektives Tagebuch deustchsprachiger Schriftsteller) Hands Hilderbrand fényképész háborús fotóit gyűjtötte össze, amiket korábban sehol máshol nem mutattak be. A képek egy földöntúli világot mutatnak be: a katonák a legtöbbször kihalt, és teljesen elpusztított vidéken pózolnak a kamerának.

Színes fényképeket már a 19. század végétől készítettek, ám a történészek eddig nem sok képet ismertek az első világháborúról. Ilyenek voltak Jules Gervais-Courtellemont fotói, aki a Marne és Verdun menti küzdelmeket örökítette meg. A mostani könyv azonban arra világít rá, hogy a németek is készítettek ilyen alkotásokat, méghozzá pontosan ugyanolyan autokróm technikával, mint a franciák.

A német hadsereg 19 fényképészt nevezett ki a háború dokumentálására, ám közülük csak Hildenbrand nevéhez köthetők színes képek: azok az 1915-16-os elzászi mindennapokat mutatják be. Bár a fotókon álló alakokat láthatunk, a beállítások nem a cenzúra vagy a háborús propaganda művei - állítja a könyv. A korlátok ugyanis főként arra vonatkoztak, hogy nem lehetett fegyvereket, vagy stratégiailag fontos területeket, építményeket fotózni.

Hasonló képek a második világháborúban is készültek, az adott kormányzatok azonban egytől egyig cenzúrázták és megsemmisítették azokat, nehogy negatív hatással legyenek a közvéleményre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár