2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új dimenziókban Munkácsy Krisztus-képei

2008. november 19. 14:31 MTI

Elképzelhető, hogy a gyarapodó Pákh-gyűjtemény újabb darabját is láthatja a közönség a Munkácsy-vándorkiállítás tizenhatodik, szekszárdi állomásán - hangzott el kedden Szekszárdon a gyűjtő és a kiállítás szervezőinek sajtótájékoztatóján.

A szekszárdi Művészetek Házában november 26-tól 2009. március 8-ig látható majd Munkácsy Mihály negyven alkotása, melyek közül harmincnégy Pákh Imre gyűjteményéből, három a Nemzeti Galériából érkezik majd. Szemenkár Mátyás szervező elmondta: a tárlat törzsanyagát az eddigi tizenöt kiállításon bemutatott képek adják. Látható lesz az Ásító inas, a Rőzsehordó asszony, a Pákh-tulajdonban lévő szalonképek, Temple János és Rippl-Rónai István Munkácsy-portréja, valamint a művész utolsó alkotói korszakából négy kép, köztük a Golgota másolata. A kiállítást a békéscsabai Munkácsy Múzeum relikviái egészítik ki.

Szemenkár Mátyás szerint az egykori szekszárdi zsinagógából kialakított kiállítóhelyen egyedülállóan érvényesülnek majd Munkácsy nagy méretű festményei, mint fogalmazott, a Krisztus-képek egészen más dimenziókba kerülnek majd. Pákh Imre az MTI kérdésére elmondta: elképzelhető, hogy a szekszárdi bemutató három hónapja alatt újabb Munkácsy-képet is bemutat majd gyűjteményéből. Mint mondta, folyamatosan vásárol Munkácsy-alkotásokat, és most is tervben van egy mű megvásárlása, azt azonban nem kívánta elárulni, melyikről van szól. A gyűjtő hozzátette: rendeztek már nagy térben és zsinagógában is vándorkiállítást, a szekszárdi tárlat azonban különleges élményt nyújt majd a látogatóknak. Bízik benne, hogy több tízezren nézik meg a kiállítást.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: reményei szerint a negyvenmillió forintba kerülő kiállítás nullszaldós lesz. Az Egyesült Államokban élő műgyűjtő, Pákh Imre Munkácsy-képeiből rendezett vándorkiállítás 2005 óta járja az országot, s eddig tizenöt helyszínen, összesen egymillióan látták. Pákh Imre szeretné, ha több európai fővárosban, köztük Bécsben is megrendeznék a kiállítást, ami megnyithatja az utat nagy álma, egy párizsi Munkácsy-tárlat előtt.

A szekszárdi kiállításról a www.munkacsyszekszardon.hu honlap ad részletes tájékoztatást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár