2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törött szívekre szexkúra

2008. október 20. 10:43 The Daily Telegraph

A kora újkori angol orvosok szigorúan betegségként kezelték a szerelmi bánatot, és kezelésére minél intenzívebb szexuális életet javasoltak - derül ki egy hamarosan megjelenő könyvből.

Több tucatnyi, korábban ismeretlen orvosi jelentés, napló, és recept árulkodik arról, hogy a kórházakat nagyon magas számban keresték fel a depresszióval, hőemelkedéssel, kiemelkedően magas szexuális vággyal, irracionális gondolatokkal és az önkontroll teljes hiányával küszködők. Az orvosok diagnózisa ezen esetekben a legtöbbször a „szerelmi bánat” nevű betegség volt.

Ennek gyógyítására több kezelési módot is javasoltak: a különböző gyógyszerek mellett diétával, mentális gyakorlatokkal, és zenehallgatással kúrálták a betegeket, ám a drasztikus esetekben a sebészek is beavatkoztak, és a nemi szervből a vért vagy épp a más testfolyadékokat is lecsapolták.

A legegyszerűbb megoldásnak azonban a minél több és gyakoribb szexet tartották. Dr. Lesel Dawson, a Bristoli Egyetem kutatója szerint a szerelmi bánat nagyon sokszor vezetett mentális betegségekhez, az embereknek ugyanis nem volt meg a lehetőségük érzelmeik kifejezésére. Ez gyakran osztályok közötti betegség volt, például amikor egy gazdagabb beleszeretett szolgájába, vagy egy szegény lányba, ám ez nem teljesedhetett ki.

A kutatás eredményeit a hamarosan megjelenő, Lovesickness and Gender in Early Modern English Literature című könyvben mutatják be, amelyben külön fejezetek foglalkoznak az intenzív szexualitás élénkítő hatásával is. Az ágytornát a korban jótékony kezelésnek tekintették, mert úgy tartották, hogy a testnedvek kiürülésével a szervezet megtisztul, és megszabadul a melankóliát okozó ártalmas folyadékoktól is.

A munka arra is kitér, hogy az orvosok a kúrát nem a betegnek, hanem annak családtagjainak javasolták, hogy azok "oldják meg a gyógyulás körülményeit".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár