2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves az Opus Dei

2008. október 2. 17:55 MTI

Ma ünnepli alapításának 80. évfordulóját az Opus Dei katolikus egyházi szervezet, és a születésnapot egy alapítójának, José Maria Escriva de Balaguernek életéről szóló rajzfilm kibocsátásával kívánja emlékezetessé tenni.

Az Opus Dei egy egyházi szervezet, amelyet egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer, alapított Madridban, 1928. október 2-án. A szervezetet a Katolikus Egyház 1951-ben ismerte el, s 1982 óta személyi prelaturaként működik. A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját hivatásbeli „méhecskeszorgalmú” munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.

Az Opus Dei úgy bizonyos egyházi, mint világi körökben vitatott; burkolt hatalmi szerepet látnak (különösen a Vatikáni Bankban végzett vezető) tevékenysége mögött. A szervezet egyik fő célja, hogy a "vasárnapi kereszténység" helyett a hit és a vallási élet fontosabb legyen a tagok életében a világi életnél.

A Szentszék II. János Pál pápa éveiben működését támogatta, alapítóját boldoggá, majd rövid idő elteltével szentté avatta. A szervezet áttételesen az érdeklődés középpontjába került, amikor Dan Brown: A da Vinci-kód című könyvében túlzott mértékben dramatizálva, fantasztikus elemekkel fűszerezve mutatta ba az Opus Dei szervezetet, és gyakorlatait. További információk a szervezetről

A mostani megemlékezés mintegy a Da Vinci-kód ellensúlyozását is szolgálja: abban a szrvezet egyik szerzetese játssza a gonosz szerepét – bár az Opus Deinek nincsenek is szerzetesei. Escriva de Balaguerről a rend játékfilm készítését is szorgalmazza, az olasz televízió már foglalkozik a tervvel.

Az ANSA hírügynökség megjegyzi, hogy a Da Vinci-kód ellenségesen ábrázolta ugyan az Opus Deit, de megnövelte iránta az érdeklődést: az utóbbi időben nőtt a szervezet tagjainak száma, és a római Bruno Buozzi úton lévő központjában tervek készülnek a rend kelet-európai, oroszországi, sőt kínai befolyásának kiterjesztésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár