2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem falatozhatunk többé Róma lépcsőin

2008. július 22. 13:04

Vége a római vakációk idilli hangulatának: az Örök Város vezetése ugyanis betiltotta a falatozást a leghíresebb műemlékek közelében, és szabályzással szembeszegülőket akár 50 euróra is megbüntethetik.

A hivatalos indoklás szerint a hatóságok szeretnék a város közepén látható műemlékeket és kincseket minél jobb állapotban megőrizni, mert szerintük az évi több millió turista nagyon gondatlanul viselkedik azok közelében. A tervek szerint a szabályozással egyben a hajléktalanok is eltűnnek a város közepéről. A július 10-én elfogadott regula a múlt hét végén lépett életbe, és október végéig maradhat érvényben.

Nem pancsolhatunk a kutakban

Az olasz nagyvárosok közül egyébként Róma szinte utolsóként léptet életbe ilyen korlátozásokat, amellyel a tömeges turista-cunami hatásait próbálják meg kiküszöbölni. Korábban Velence tiltotta meg a turisták számára a falatozást a Szent Márk tér környékén, míg Firenzéből a kéregetőket, és az autók szélvédőit lemosó "önkénteseket" tiltották ki.

A rendeletnek vannak ellenzői is: sokak szerint ugyanis a mostani korlátozásra nem lehetett felkészülni, plusz egyesek szerint ezzel a lépéssel mintha a méregdrága kávézókba akarnék bekényszeríteni a szendvicseket majszoló látogatókat. Vannak, akik attól félnek, hogy már az is bűnös dologgá válik, ha valaki üdítőt iszik majd a műemlékek közelében.

Azt azonban még senki nem tudja, hogy a nyári időszakban ki szerez majd érvényt a tiltásnak, amikor Róma rendőrei egyébként is túlterheltek: csak az idei év első öt hónapjában 7,6 millió turista kereste fel a várost. Davide Bordoni szóvivő szerint "a rendőrök szabad belátásuk szerint dönthetik el, hogy mikor lépnek akcióba, hiszen vannak olyan helyzetek, amik elfogadhatatlanok".

Mindez azonban nem is olyan nagy újdonság: a Spanyol lépcsőt már korábban is egyenruhások vigyázták, és nem engedték a turistáknak, hogy ott ülve üdítőt vagy bármilyen frissítőt fogyasszanak. A mostani rendeletnek is itt szereztek először érvényt: a Corriere della Sera olasz napilap szerint három tuniszi férfit bírságoltak meg a lépcsőkön történő falatozásért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár