2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon

2008. június 12. 15:06

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg egy történelmi tükröt is tartó izgalmas szakácskönyv, amely Thuróczy Károlyné nevéhez fűződik.

A Fríg Kiadó kiadványa nemcsak szakácskönyv, hanem családhistória is, történelmi adalékokkal, dokumentumértékű képekkel azokról az időkről, amikor még hosszú, fehér, bokáig érő habos-fodros ruhákban teniszeztek az úrilányok. Madarász Margit Thuróczy Károlynak, Nyitra vármegye alispánjának felesége volt. Nem született gyermeke, így kimeríthetetlen energiáját háztartásának szentelte: messze földön híres, nagy házat vitt.

A szakácskönyv, amely mintegy 100 évvel ezelőtt született, 937 receptet tartalmaz: a hétköznapi filléres étkektől a ma már elképzelhetetlenül drága ételekig. Ismeretlen fogásokban sincs hiány, valamint a mai - nem szakmai - olvasóközönség számára különös nevekben: pofézli, snepf és galantin is megtalálható az oldalakon. Az ételnevek olykor németül, vagy németesen magyarul (Stégernudli) máskor angolul vagy franciául szerepelnek: a teljes következetlenség is jól mutatja, hogy egy házi, kézzel írt szakácskönyvről van szó.

Némely recept mellett zárójelben olvasható a szerző "ítélete" is: a "kitűnő" vagy "jó" jelzők garantálják a végeredményt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a könyv nem kezdő háziasszonyoknak készült. Sokszor csak nagyjából vannak megadva hozzávalók és az is, hogy hány személyre készül az étel. A recept célja felhívni a figyelmet - feltételezve az alapfokú konyhai tudást - az újfajta összetételre vagy technológiára.

Izgalmas látni, hogy kiktől tanult Thuróczy Károlyné: a világ leghíresebb szállodáinak - Ritz, Carlton, Sacher - séfjeinek receptjei mellett van olyan szilvás lepény, amely család, Keresztesék nevét őrzi, a másik Thalyiékét, a harmadik Anciét, a negyedik Ottilkáét, az ötödik Sáriét. Egyes fejezeteken keresztül pedig egyenesen hercegi családok háztartásaiba kukkanthat be az olvasó: szerepelnek például olyan édességek, amelyeket Käthe von Beschwitz készített Schönburg hercegéknél, köztük a oberoderwitzi epertorta, a rizskrém, a gríz poharakban, avagy az andalúziai barack.

A mai generációk számára teljesen ismeretlen ételek is feltűnnek, mint a fagyasztott mogyoró, a sült eperfagylalt, a velő vandli, a kenyérleves, a pralinétorta vagy az isten gyalulta tök. A kötet érdekes kordokumentuma a folttisztításnak: számos olyan házi praktikát is bemutat, amely mára már feledésbe merült.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár