Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon
2008. június 12. 15:06
Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg egy történelmi tükröt is tartó izgalmas szakácskönyv, amely Thuróczy Károlyné nevéhez fűződik.
Korábban
A Fríg Kiadó kiadványa nemcsak szakácskönyv, hanem családhistória is, történelmi adalékokkal, dokumentumértékű képekkel azokról az időkről, amikor még hosszú, fehér, bokáig érő habos-fodros ruhákban teniszeztek az úrilányok. Madarász Margit Thuróczy Károlynak, Nyitra vármegye alispánjának felesége volt. Nem született gyermeke, így kimeríthetetlen energiáját háztartásának szentelte: messze földön híres, nagy házat vitt.
A szakácskönyv, amely mintegy 100 évvel ezelőtt született, 937 receptet tartalmaz: a hétköznapi filléres étkektől a ma már elképzelhetetlenül drága ételekig. Ismeretlen fogásokban sincs hiány, valamint a mai - nem szakmai - olvasóközönség számára különös nevekben: pofézli, snepf és galantin is megtalálható az oldalakon. Az ételnevek olykor németül, vagy németesen magyarul (Stégernudli) máskor angolul vagy franciául szerepelnek: a teljes következetlenség is jól mutatja, hogy egy házi, kézzel írt szakácskönyvről van szó.
Némely recept mellett zárójelben olvasható a szerző "ítélete" is: a "kitűnő" vagy "jó" jelzők garantálják a végeredményt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a könyv nem kezdő háziasszonyoknak készült. Sokszor csak nagyjából vannak megadva hozzávalók és az is, hogy hány személyre készül az étel. A recept célja felhívni a figyelmet - feltételezve az alapfokú konyhai tudást - az újfajta összetételre vagy technológiára.
Izgalmas látni, hogy kiktől tanult Thuróczy Károlyné: a világ leghíresebb szállodáinak - Ritz, Carlton, Sacher - séfjeinek receptjei mellett van olyan szilvás lepény, amely család, Keresztesék nevét őrzi, a másik Thalyiékét, a harmadik Anciét, a negyedik Ottilkáét, az ötödik Sáriét. Egyes fejezeteken keresztül pedig egyenesen hercegi családok háztartásaiba kukkanthat be az olvasó: szerepelnek például olyan édességek, amelyeket Käthe von Beschwitz készített Schönburg hercegéknél, köztük a oberoderwitzi epertorta, a rizskrém, a gríz poharakban, avagy az andalúziai barack.
A mai generációk számára teljesen ismeretlen ételek is feltűnnek, mint a fagyasztott mogyoró, a sült eperfagylalt, a velő vandli, a kenyérleves, a pralinétorta vagy az isten gyalulta tök. A kötet érdekes kordokumentuma a folttisztításnak: számos olyan házi praktikát is bemutat, amely mára már feledésbe merült.
(Múlt-kor/MTI)
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
holokauszt
- Holokauszttúlélők rajzait tekintheti meg a közönség a Magyar Nemzeti Galériában
- Svéd és svájci diplomaták is mentették a budapesti zsidóságot
- Megnyílt a Holokauszt 80 emlékév a Dohány utcai zsinagógában
- Csak a rendszerváltás után lett elismert Kertész Imre írói munkássága
- Szinte egész életét a humanitárius tevékenységnek szentelte id. Antall József
- A holokauszt áldozataira emlékezünk a mai napon
- Kiállítást nyitnak a volt jugoszláv országok az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban
- Sztehlo Gábor gyermekmentő tevékenysége a holokauszt árnyékában
- Érzelmi hullámvasút – Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelme
- Nem számíthattak külföldi segítségre, mégis kirobbantották a felkelést a magyar főurak 15:05
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete 14:20
- Munkácsy ritkán látható festményei is kiállításra kerülnek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 13:20
- Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények – megjelent a Múlt-kor tavaszi extra különszáma 09:51
- Mindössze egy magyar munka érkezett a Margit híd építésének pályázatára 09:50
- Nem bízott a Habsburg-udvar kegyelmében Rákóczi 08:20
- Tengerbiológusként teljesedett ki a háború után Hirohito császár tegnap
- Csak az anyasággal válhattak szabad nőkké a szultán ágyasai tegnap