2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Röntgennel elemzik az antropológiai gyűjteményeket

2008. május 21. 12:30

A Carestream Health cég legújabb digitális képalkotási és információs technológiája segít a chicagói The Field Museum felbecsülhetetlen értékű antropológiai gyűjteményének feldolgozásában.

"A fejlett röntgenes rendszer használata hatalmas előnyökkel jár nem csupán a kutatás számára, hanem a gyűjtemény kezelése szempontjából is. A leletek és példányok sérülésmentes képi megjelenítése értékes tudományos információkkal szolgálhat, és fontos adatokat nyújthat megőrzésükhöz" - mondta Robert D. Martin, a múzeum kurátora.

Egy egyiptomi múmiáról készített digitális képek például felfedték, hogy a koponya sérült volt, amit eddig nem tudtak. Ez arra utal, hogy az elhunyt közvetlenül a halál előtt paraziták, vérszegénység vagy alultápláltság miatt szenvedett. Ezzel a módszerrel a gerincvelő-sorvadás is kimutatható, amely a TBC egyik biztos jele.

"A digitális technika nagy előnye, hogy gyors, és a képek igen élesek. Az eddig hetekig tartó munka egy nap alatt elvégezhető" - mondja J.P. Brown, a múzeum restaurátora.

A CR rendszer használata révén már több új felfedezés történt. A már említett múmia medencéjének vizsgálata során kiderült, hogy egy 30-40 év közötti nőről van szó. Egy perui "álfejről" (falsa cabeza) készült kép meglepő módon kagylóhéjak jelenlétét mutatta ki a lelet belsejében. A kagylókat Mesodesma donaciumként azonosították, amely Dél-Amerika nyugati partja mentén honos ehető kagylófaj. Ennek az adatnak a birtokában talán megválaszolható az a kínzó kérdés, hogy miért is tettek ebbe az "álfejbe" kagylókat. Talán ételáldozatnak szánták, de a jelentése még nem világos, mivel több hasonló lelet eddig nem került elő.

Az egyik iraki palotában talált királyfejről készült képen például jól kivehető volt, hogy azt valószínűleg az 1940-es években végzett restaurálás során fémdarabokkal egészítették ki. A kép elkészítése előtt a múzeum munkatársai vízzel akarták átmosni a szobrot, hogy az évek alatt felhalmozódott sót eltávolítsák belőle. Ha így tettek volna, akkor a fémdarabok elrozsdásodtak volna, és a rozsda nyomása végül a szobor széteséséhez vezetett volna. Az új információ birtokában a restaurátorok más módszert keresnek a lelet állapotának megőrzésére.

A technológia különösen alkalmas lesz szerves leletek, mint például múmiák, bőrből készült tárgyak és kosarak vizgálatára, és kiváló képeket készít a tömörebb múzeumi tárgyakról, kerámiákról, stukkókról és gyöngyökről. A társaság helyi munkaállomása központi adatbázist is létrehozott, amelynek segítségével gyorsan és könnyen vissza lehet keresni a képeket.

"A The Field Museum, mint a világ egyik vezető oktatási intézménye kutatásaival és kiállíásaival hozzájárul világunk jobb megismeréséhez. A mi digitális technológiánk pedig abban segít, hogy a múzeum tehetséges szakemberei feltárják a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény eddig még rejtve maradt titkait" -véli Diana Nole, a Carestream Health elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár