2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Autókat lopott a fiatal Slota

2008. május 8. 17:00

Ján Slota és pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) három képviselője visszavonja a törvényhozásban beterjesztett indítványát a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) megszüntetésére.

Az ÚPN feladata az egykori kommunista államrendőrség (StB) ügynöklistáinak, valamint a II. világháború idején fennállt fasiszta bábállamot kiszolgálók dokumentumainak az őrzése és feldolgozása.

Slota és képviselőtársai azután álltak elő a néhány éve létrehozott intézet megszüntetésének javaslatával, hogy Slotáról kiderült: fiatalkorában  köztörvényes bűncselekményeket követett el, amelyek miatt apja - csak hogy a fiát mentse - a hírhedt StB ügynöke lett. Slota kedden beismerte, hogy koalíciós partnerében, a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártban nincs kellő hajlandóság az intézet megszüntetésére. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy pártja az ÚPN jövőjét illetően radikális törvénymódosítást tervez.

Slota a "leghatározottabban" elhatárolódott azoktól a Nemzeti Emlékezet Intézetéből származó értesülésektől, amelyek a személyét illetik, így attól is, hogy a minap elhalálozott apja az StB ügynöke lett volna. Az idős Milan Slota februárban eltűnt, amikor privigyei (Prievidza) házából ismeretlen helyre távozott. A rendőrség nagy titoktartással nyomozott, de eredménytelenül, mígnem Milan Slotát a minap mintegy kétszáz kilométernyire Privigyétől, a Magas-Tátrában, a Csorba-tónál, a helyi rendőrőrstől alig néhány lépésnyire megtalálták: hetekig feküdt holtan a hó alatt.

A természetes halállal elhunyt Milan Slotát időközben szűk családi körben lezajlott gyászszertartás után végakaratának megfelelően elhamvasztották és hamvait a Vág folyóba szórták. Az ÚPN-ben fellelt dokumentumok tanúsága szerint az ifjú Slota annak idején néhány társával együtt Ausztriába szökött, ahol autólopások miatt összeütközésbe kerültek a bécsi rendőrséggel, majd visszaszöktek az akkori Csehszlovákiába, ahol később állítólag két falusi boltot is kiraboltak.

Ján Slota kedden nem csak apja ügynökmúltját, de a bolti betörést is tagadta s azt állította, hogy a terhelő információk az ÚPN műhelyében készültek, mégpedig azzal a szándékkal, hogy lejárassák azokat a személyeket, akiknek volt merszük külföldre szökni a szocialista Csehszlovákiából.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár