Hitler elfeledett szövetségesei

Ejtőernyős ugrás Leonardo útmutatásai alapján

2008. április 29. 09:00

Leonardo da Vinci 15. század végén terven maradt ejtőernyőjének megépített utánzatával ugrott ki egy svájci ejtőernyős a hét végén egy 650 méteres föld feletti magasságban lebegő helikopterből.

600 méteren kinyílt a piramis alakú ernyő, és tökéletesen sima leereszkedést biztosított - idézte a svájci hírügynökség Olivier Vietti-Teppa sportejtőernyőst, a vakmerő ugrás végrehajtóját. A szerkezet egyetlen kényelmetlensége, hogy nem lehet irányítani, nem lehet vele manőverezni, így az ejtőernyős a szél kényére-kedvére van bízva - mondta a 36 éves svájci.

A szerkezet modern anyagokból készült el Leonardo da Vinci elgondolása alapján, úgy ahogy a reneszánsz kori lángelme leírta egy 1485-ös szövegében, és lerajzolta a szöveghez mellékelt vázlatában.

Ez volt az első ugrás a Leonardo által megálmodott szerkezettel. Egy brit ejtőernyős már megkísérelt egy ilyen ugrást 2000-ben, de Adrian Nicholas nem bízta magát teljesen Leonardo lángelméjére, vitt magával egy hagyományos ernyőt is. Az esés egy szakaszán leválasztotta magát a Leonardo útmutatásai alapján készített ernyőről, és egy korszerű ejtőernyővel érkezett le végül a földre.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!