2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Házimozi-rendszer, avagy Kádár kedvenc filmjei

2007. február 1. 14:40

Aki legyőzte James Bondot! Poirot-t szerette, de a 007-es ügynököt nem engedte behozni a magyar mozikba Kádár János - aki egyébként maga is nagy filmrajongó volt. A nagy filmrajongó zártkörű mozizásairól is szó lesz a magazin 1. évadának 16. adásában.

Sokáig azt hittük, városi legenda, mégis igaznak bizonyult. Kádár János 20 éven keresztül minden péntek délutánját mozizással töltötte. A zártkörű vetítéseken csak Aczél György, néhány meghívott és a tolmács vehetett részt. A film mellé parizeres szendvics és egy pohárka Ararát konyak járt. Csupán egyszer volt sonkás szendvics, az is csak azért, mert a korán kikészített párizsi megromlott, mire Kádár és felesége megérkeztek.



Az adás másik felében láthatjuk, hogy aláírásgyűjtést indítottak Angliában annak érdekében, hogy rehabilitálják a második világháború alatt elítélt utolsó brit boszorkányt. Helen Duncant közvetlenül a normandiai partraszállás előtt tartóztatták le, mert attól féltek, hogy valakinek véletlenül megjósolja a készülő akciót. A médium különleges képességeit egyébként még maga Winston Churchill is igénybe vette, azonban a boszorkány letartóztatását a miniszterelnök sem tudta megakadályozni.

Sokan sokféleképp megjósolták a jövőt, aztán vagy úgy történt a dolog vagy nem. A múltat vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a "mi volt?" kérdésében többé-kevésbé egyet tudunk érteni, a jelen folyamatait, azaz a "mi van?" problémáját már nehezebb megfogni, a "mi lesz?" pedig végképp az a kérdés, amire ha egészen pontosak akarunk lenni: senki nem tudja a választ biztosan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár