2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyógyszerekkel kísérleteztek az ausztrál őslakosokon

2008. április 17. 10:00

Leprás ausztrál őslakos gyermekeken kísérleteztek az 1920-as és 30-as években különböző szérumokkal - állította az őslakosok egyik jogvédője.

Kathleen Mills, az őslakosok jogaival foglalkozó Ellopott Nemzedék Szövetségének képviselője a felsőházi vizsgálóbizottságnak elmondta, hogy a kísérletekkel a leprás gyermekeknek a szérumokra való reagálását próbálták felmérni. Erről azonban mindeddig hallgattak a hivatalos szervek - tette hozzá.

A meghallgatások az "ellopott nemzedék" tagjainak, leszármazottainak kárpótlásáról szóló törvény előkészítését szolgálják. A törvény szerint kárpótolnák majd mindazokat, akik szenvedő alanyai voltak az egymást követő kormányok politikájának az 1920-30-as években.

Mintegy 100 ezer bennszülött gyermeket vettek el abban az időben szüleiktől, és kényszerítették őket arra, hogy fehér családoknál nevelkedjenek. Millsnek egészségügyi dolgozó nagybátyja mesélt arról, hogy a családjuktól elszakított gyermekeket gyakran használták fel orvosi kísérletekhez, és ezek hatására közülük nagyon sokan súlyosan megbetegedtek.

Warwick Britton, a Sydney Egyetem orvosprofesszora szerint Mills állításai valószínűtlenek, mert tudomása szerint nem használtak lepra elleni szérumot sem Ausztráliában, sem másutt a világon. Viszont az 1920-30-as években széles körben használtak leprások kezelésére csaulmugra növényi olajat, amelyet 1-2 havonta injekcióztak be a betegekbe. A professzor úgy vélekedett, hogy feltehetően ezt az amúgy fájdalmas kezelést hitték orvosi kísérletnek, holott ez valójában az egész világon elterjedt.

Nicola Roxon egészségügyi miniszter bejelentette: utasította az állami egészségügyi szerveket, valamint az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárcát, hogy archívumaikban kutassanak fel bizonyítékokat ezekről az állításokról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár