2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Személyes interjúkkal emlékeznek a rendszerváltásra

2009. április 5. 16:53

A rendszerváltozás szereplői naivan hittek a változás erejében, tenni akarás és jószándék jellemezte őket, mára viszont sokan csalódottakká váltak - ezek az előzetes tapasztalatai a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum történészei által rögzített visszaemlékező interjúknak, amelyek 1989 helyi eseményeit dolgozzák fel.

„Mi változott ’89-ben? Kérdezd szüleid” nevű akcióval, fotópályázattal, kávéházi estekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, a korabeli szemtanúkkal készített interjúk felvételével, 1989 ismert politikusainak a meghívásával emlékezik a vásárhelyi Emlékpont a húsz évvel ezelőtt kezdődött magyar rendszerváltozásról. Az emlékév kiemelt programja lesz a román forradalomról szóló konferencia, melynek helyi áldozata is volt – a népfelkelés győzelme utáni napon Aradon lőtték le Tóth Sándor vásárhelyi gépkocsivezetőt.

Az Emlékpont történészei vallják, 1989-ben – a rendszerváltoztatás későbbi fonákságai ellenére – igazán nagy pillanatokat élhettek át a magyar emberek szerte a Kárpát-medencében és így Hódmezővásárhelyen is. A most készülő interjúk arról is számot adnak például, hogy 1989-ben az ellenzéki pártok között helyi szinten még alig voltak ellentétek. Majdhogynem átjárhatóság volt az MDF és az SZDSZ között. A vásárhelyi ellenzékiek rendszeresen jártak fel Budapestre a különböző politikai rendezvényekre, megbeszélésekre, így közvetlen tapasztalatokkal rendelkeztek az országos trendekről.

„A korabeli hódmezővásárhelyi közéleti szereplők szívesen emlékeznek vissza az 1989-es történésekre, bekapcsoljuk a magnót, és szabadon beszélnek húsz évvel ezelőtti önmagukról. Az a tapasztalatunk, hogy a 89-es nemzedék szerencsésnek érzi magát, hogy részt vehetett a sorsfordító eseményekben; van, aki meg is hatódik” – mondja a kutatás egyik munkatársa, Mészáros Tamás történész. Az Emlékpont 1989-es interjús felmérése országosan egyedülálló, más intézményben nincs ilyenfajta kezdeményezés, mely a húsz évvel ezelőtti folyamatok efféle alapos dokumentálását tűzné ki célul.

A vásárhelyi közgyűjtemény a szakmai kutatómunkával, az 1989-es dokumentumok archiválásával, a rendezvények sokaságával emlékeztetni szeretné az itt lakókat a húsz évvel ezelőtti, közösen átélt történelemre. A programok segítségével mindenki maga hozhat majd személyes döntést arról, hogy milyennek ítéli a ’89-ben megkezdett rendszerváltoztatást.

Az emlékév egyik legérdekesebb kezdeményezésének a „Mi változott ’89-ben? Kérdezd szüleid” nevű felhívás ígérkezik. Az akció keretében a diákok szüleikkel készítenének interjút arról, hogy a család miként élte meg a húsz évvel ezelőtti sorsfordító eseményeket a vásárhelyi mindennapok során. Az elkészült dokumentációkat az Emlékpont munkatársai felhasználják az intézmény 2010-ben létrejövő első időszaki kiállításához, amely a magyarországi és hódmezővásárhelyi rendszerváltozásról fog szólni, és a múzeum most induló átalakítása után nyílik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár