2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kihízott páncélokkal ünneplik VIII. Henrik évfordulóját

2009. április 2. 14:03 MTI, The Guardian

VIII. Henrik díszes páncéljai, amelyeket az angol uralkodó trónra lépésének 500. évfordulója tiszteletére rendezett londoni kiállításon mutatnak be, egyaránt tanúskodnak a király sportimádatáról, a hadviselés iránti érdeklődéséről, ahogy a növekvő derékbőségéről is.

A Henry VIII. Dressed to Kill (VIII. Henrik gyilkoláshoz öltözve) című tárlat pénteken nyílik, s egészen jövő év január 17-ig lesz látható a Towerben. Ez egyike jubileumi tárlatok sorozatának, amelyekkel ebben az évben Nagy-Britanniában kívánnak arról kívánnak megemlékezni, hogy a híres angol uralkodó 1509-ben, mindössze 17 évesen lépett a trónra.

A kiállítási tárgyak egy része a Királyi Fegyvertárból származik, másokat külföldről kölcsönöztek, hogy árnyalt képet fessenek VIII. Henrik uralkodásáról, akinek a modern hadviselés és hadi technika iránti érdeklődése hosszú időre megszabta a történelem menetét. "Henrik a divat és a művészet élvonalában volt" - hangsúlyozta Thom Richardson, a Királyi Fegyvertár keleti és páncélgyűjteményének vezetője. Mint mondta, a király hiú volt és rendkívül gazdag, ám ugyanakkor igazi európai uralkodónak akart látszani.



A tárlaton látható VIII. Henrik gazdagon díszített ezüstözött páncélja, amelyet 1515-ben készítettek a király számára, ahogy az öt évvel későbbi is, amelyet 1520-ban az angol és francia udvar közötti lovagi tornán viselt a király. Ugyancsak látható VIII. Henrik valószínűleg utolsó páncélja, amelyet 1544-ben kapott ajándékba. VIII. Henrik több számban is "ringbe" szállt az 1520-as tornán, így a lovas dárdaöklelő versenyben, az íjászatban, a birkózásban és a gyalogos küzdelemben, mégpedig váltakozó sikerrel. A korabeli krónikák szerint az uralkodó olyan erővel vívott, hogy fegyvere szikrát csiholt az ellenfél páncéljából.

A páncélok mérete alapján a kiállítás szervezői kiszámították VIII. Henrik derék- és mellbőségét is. Ennek megfelelően az uralkodó 23 éves korában 88 centiméteres derékbőséggel rendelkezett, mellkasának körfogata pedig 105,5 centiméter volt. Negyedszázaddal később ezek az értékek 129,5 és 138 centiméteresek voltak.

A kiállított tárgyak között látható az egyik legkorábbi futball-labda. A 16. századi labdát malac hólyagjából készítették, majd bőrrel vonták be. Henrik a saját költségén szerzett be egy pár futballcipőt, 4 shillinget, mai áron 100 fontot (csaknem 33 ezer forintot) fizetve értük. VIII. Henriket egyébként a sport iránti szeretete sokszor veszélybe sodorta. Így történt ez 1525-ben, amikor sólyomvadászat közben rúd segítségével akarta átugrani a vizesárkot. Az ugrás nem sikerült, az uralkodó fejjel landolt a sáros vízben.

A király sportolói karrierje 44 éves korában ért véget, amikor egy lovagi tornán, a lovas dárdaöklelő versenyben akkorát esett, hogy a szemtanúk csodának tartották, hogy egyáltalán túlélte. Az uralkodó azonban nem csupán lovagi tornákon és vadászatokon múlatta az időt. Legalább ennyi időt szánt az ország védelmének, s mai áron számított 1 milliárd fontot költött új fegyverzetek kifejlesztésére, a hadsereg kiépítésére és felfegyverzésére. "Nagy modernizátor volt, a technikai újítások patrónusa. VIII. Henriknek köszönhetjük, hogy ma nem a spanyol, hanem az angol az anyanyelvünk. Újítási törekvéseinek köszönhetően győzte le az angol flotta a spanyol Armadát 1588-ban, 41 évvel az uralkodó halála után" - emelte ki Thom Richardson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár