2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyven előadás az őskoros konferencián

2009. március 31. 11:44

2009. március 19-21. között Kőszegen, a Jurisics Vár lovagtermében került sor az Őskoros Kutatók VI. Összejövetelére, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága rendezett, Farkas Csilla és Nagy Marcella (VaMMI), valamint Ilon Gábor (KÖSZ) szervezésében.

A konferencia előadásai a „Nyersanyagok és kereskedelem” témakör köré csoportosultak. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy az elhangzott mintegy 40 előadást csak nehezen lehetett három napba besűríteni. A résztvevők száma minden eddigit felülmúlóan magas volt, ez pedig lehetővé tette, hogy teljes keresztmetszetet kapjunk a hazai őskorkutatás helyzetéről, sőt a témának köszönhetően a társszakmák képviselői (például geológusok, malakológusok) is szép számban képviseltették magukat. A hazai szakembereken kívül jelen voltak romániai, szlovák, horvát, német, osztrák és amerikai kutatók is.

A konferencia fontos eseménye volt a magyar őskorkutatás egyik úttörője, báró Miske Kálmán emléktáblájának felavatása a család Chernel utcában levő egykori lakóházának falán. A Vármúzeumban most először volt együtt, egy kiállításon látható a velemi őskori településről származó egy arany és hat bronzkincs.

A találkozón meghatározták a következő összejövetel helyét és témáját: a téma kutatói legközelebb 2011-ben, Százhalombattán találkoznak, ahol a nemek, a család és a háztartás régészetéről várnak előadásokat a szervezők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár