2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jövőre indulhat a Lincoln-emlékév

2008. február 26. 13:00

A Lincoln szülővárosában rendezett megemlékezés idén elmaradt, de már tervezik a jövő évi ünnepségeket az elnök születésének 200. évfordulójára.

A jövő évi központi megemlékezés helyszíne azonban még nincs eldöntve, arra Washington D.C. és Hodgenville egyaránt esélyes. Több államban már bizottságokat állítottak fel, hogy egymással versengve felfrissítsék Lincoln emlékezetét, illetve fellendítsék az ezzel kapcsolatos turizmust. A versengés Lincolt sem zavarná, hiszen a verseny szerinte normális és egészséges, főleg a birkózásban, kereskedelemben és a politikában. A háború viszont már más kérdés: a későbbi elnök, miután gyerekkorában lelőtt egy pulykát, soha ne fogott fegyvert a kezébe. A szövetségi tulajdonra vagy személyekre történő lövöldözés mindig felkeltette a haragját.

A gáncsoskodók azt mondják, hogy Lincoln túlságosan sok figyelmet kap, és James G. Randall történész már a nagy világválság idején feltette a kérdést: "Vajon a Lincoln-téma teljesen kimerült már? William Herndon, Lincoln üzlettársa, Ida Tarbell, újságíró-történész és Carl Sandburg, költő-történész, minden elmondtak már Lincolnról?" Randall szerint biztosan nem, hiszen ezek után féltucat könyvet írt Lincoln életéről, különösen elnökségének idejéről. Olyan kényes témákat is felvetett, mint a polgári jogok érvényesülése a háborús időszakban, illetve az ellenzéki párt szerepe. Felesége, Ruth Painter Randall elsőként írt könyvet Mary Lincolnról és a Lincoln család életéről. A "lincolnológia" tehát még éppen csak elkezdődött.

Jean Harvey Baker, a nők történelmének úttörője később sokkal árnyaltabbá tette a Mary Lincolnról kialakult képet. David Herbert Donald Lincoln-életrajzával Pulitzer-díjat nyert. Doris Kearns Goodwin "Ellenfelek csapata" (Team of Rivals) című könyve új megvilágításba helyezte Lincoln kormányának munkáját. Allen Guelzo pedig az intellektuális és vallási környezetet helyezte előtérbe. De nem csak új könyvek jelentek meg Lincolnról. Az elmúlt öt évben új információk is napvilágot láttak, amelyek viszont még több kérdést vetettek fel..

A régészek azóta ásatásokat folytatnak New Salemben, ahol az egykori elnök 1831 és 1837 között élt. Az eddigi eredmények alapján a város másként nézett ki, mint ahogy eddig gondolták. Azt azonban még ma sem tudják, hogy Lincoln az üzletében lakott vajon, vagy máshol? Tényleg jól ment az üzlete? Sikeres kapitalista volt, vagy csődbe jutott vállalkozó?

Mary Lincoln egyik azóta előkerült levelében meghívja szomszédait, a Brayman családot egy szombat esti társasági eseményre. Mekkora szerepet játszott ez a levél abban, hogy Mr. Brayman meg akarta nyerni Lincolnt egy nagy jelentőségű jogi ügyletnek, amely érintette az illinoisi központi vasutat, és 5000 dollár honoráriummal járt? Milyen szerepe volt Mary Lincolnnak férje legnagyobb vállalkozásában? A levélen nincs dátum, de elég utalást tartalmaz, hogy a történészeket egy darabig lefoglalja.

Csak nemrégiben került elő egy chicagói afroamerikai ügyvéd beszéde, amelyet 1909-ben, Lincoln születésének 100. évfordulóján mondott. A nyomtatott füzetecske, amelyből többet is kinyomtattak és eladtak, a feketék és a nemzet megmentőjeként dicsőíti az elnököt. Hol vannak ezek a példányok? Mitől változott meg az afroamerikaiak véleménye Lincolnról?

Lincoln illinoisi jogi karrierjét 20 év kutatómunka után sikerült teljesen dokumentálni. Kiderült, hogy háromszor annyi üggyel foglalkozott, mint ahogy eddig gondolták. Márciusban az üzletekbe kerülnek a legnevezetesebb esetek, a teljes anyagot pedig online fogják publikálni. Most már megvizsgálhatjuk a következő kérdéseket: Mennyire volt elterjedt a válás a határvidéken? Hányan csaltak egy ló eladásánál? Mennyiben befolyásolta a tárgyalóterem a vasutak építését, amely a 19. század legnagyobb üzlete volt?

Lincolnról eddig több mint 15 ezer könyv jelent meg, Jézus után talán róla írták a legtöbbet az Egyesült Államokban. A mai napig ő az egyik leginkább tisztelt elnök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár