2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló erdélyi néprajzi fotóarchívum a neten

2008. január 15. 15:00

A múlt héttől a világhálón is elérhető lett az erdélyi és a moldvai magyarság vizuális kultúráját bemutató néprajzi fotóarchívum.

Pozsony Ferenc néprajzkutató, az erdélyi Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) elnöke elmondta: a kolozsvári székhelyű intézmény birtokában van egy több mint 15 ezer negatívot és diapozitívot magában foglaló fotóarchívum, amely az 1910-es években készült felvételeket is tartalmaz.

A fotóarchívum oldala

Az erdélyi magyar néprajzkutatók gyűjteményeiből származó fotók eddig csak az intézmény kolozsvári székhelyén voltak megtekinthetők, de mostantól digitalizálásuknak köszönhetően a széles közönség is hozzáférhet ezekhez az interneten keresztül.

A társaság kiemelt fontosságot tulajdonított ennek a 20. század elejétől létrehozott gyűjteménynek a szakszerű konzerválására és digitalizálására, ugyanis nagyon értékes adalékait tartalmazza annak a társadalomnak és kultúrának, amelynek vizuális elemeit ma már más forrásokból nemigen ismerhetjük meg.

A digitalizálás az Adatbank, a kolozsvári Transindex portál és a Jakabffy Elemér Alapítvány közös digitalizálási projektje keretében készült el. Ennek célja egy olyan szakmai, társadalomtudományi könyvtár létrehozása, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen használhat.

Az Adatbankban eddig szótárak, kutatók publikációit és írók műveit tartalmazó úgynevezett vendégoldalak, valamint térképtárak érhetők el, de megtalálható a 150 legnagyobb magyar lélekszámmal bíró romániai település adatlapja is. A  fotóarchívum a www.transindex.ro, vagy a www.kjnt.ro honlapról érhető el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár