2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angol uralkodóház kitagadott náci kuzinja

2007. december 20. 12:00

A mai napig kitagadott rokon

Őfelsége Lipót Károly Edward herceg, Albany második hercege, Clarence grófja és Arklow bárója 1884. július 19-én született Angliában. Ő volt Viktória királynő kedvenc unokája, unokatestvérei V. György, II. Vilmos német császár és II. Miklós orosz cár voltak. Charlie, ahogy a családban nevezték, nagyon boldog kisfiú volt, de az élet tragikus sorsot szánt neki. Viktória királynő úgy döntött, hogy kinevezi a németországi Szász-Coburg és Gotha fejedelemség hercegévé.

Viktória királynővel nem lehetett ellenkezni: a fiatalember így került 16 évesen Németországba, és lett Karl Eduard, Szász-Coburg és Gotha hercege, 13 németországi és ausztriai, valamint számtalan ingatlan és több ezer hektár bajor föld tulajdonosa. A német császár beíratta a legjobb német katonai akadémiára, és hozzáadta unokahúgát, Viktóriát. Három fia és egy lánya született.

1914-ben, amikor Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösének meggyilkolása után kitört az első világháború, Károly rettenetes helyzetbe került: a német császár oldalán kellett harcolnia szülőhazája ellen. Az európai monarchiák (Habsburgok, Romanovok, Hohenzollernek) bukása után Angliában V. György király a német Szász-Coburg-Gotha ház helyett új nevet - Windsor ház - adott az angol királyi dinasztiának. Károly Edward egyedül maradt, ráadásul a háború után azonban újabb csapások érték: V. György megfosztotta minden címétől, és árulónak bélyegezte.

1918-tól Németország köztársaság lett. A herceg, aki szintén úgy vélte, hogy a kommunizmus tehet mindenről, a szélsőjobboldali csoportokhoz csapódott, amelyek vezetője Adolf Hitler volt. 1933-ban Károly az új német kancellár legbuzgóbb támogatói közé tartozott. 1936-ban V. György temetésére Angliába utazott, de mivel nem viselhetett angol egyenruhát, német katonai uniformisban jelent meg. Az újonnan szervezett német-angol társaság elnökeként igyekezett személyes kapcsolatot teremteni unokatestvére, VIII. Edward angol király és Hitler között. Edward azonban 11 hónappal később lemondott a trónról. Az új király, VI. György és hitvese, Erzsébet nem akartak hallani Charlie-ról.

Károly Edward Hitlerrel

A férfit Hitler kinevezte a német Vöröskereszt elnökévé, és az ő elnöklete alatt folyt az eutanázia-program, amelynek keretében mintegy 100 ezer fogyatékos, a nácik által hitványnak tekintett embert, köztük sok gyermeket gyilkoltak meg. A főrend gyilkosságokban játszott szerepét azonban soha nem lehetett igazán bebizonyítani. Az 1939-ben kitört újabb háborúban Károly ismét a rossz oldalon találta magát. Három fia a németek oldalán harcolt. Egyikük, Hubertus herceg, a keleti fronton esett el. Öngyilkossága előtt Hitler táviratot küldött Károly Edwardnak, amelyben óvta attól, hogy az amerikaiak kezébe kerüljön. De pontosan ez történt.

VI. György angol királyhoz fűződő rokoni kapcsolatai ellenére a legszigorúbb internáló táborba került. Egyedül húga, Alíz hercegnő, Athlone grófnője törődött vele. Férjével Németországba utazott, ahol a legszörnyűbb körülmények között talált rá. Charlie náci bűnösként bíróság elé került, de mindvégig ártatlannak vallotta magát. Azt állította, hogy mindig tisztességesen cselekedett, és nem tudott semmit a náci rezsim által elkövetett bűnökről. Senki sem hitt neki. A háborús bűnösség vádja alól ugyan felmentették, de továbbra is "fontos náciként" tartották számon. Házait és birtokait elkobozták, szinte teljesen tönkrement. Csak gyenge egészségi állapota mentette meg a börtöntől. Egy kis házikót kapott az egyik volt birtokán.

Ekkor már rákos volt, köszvény kínozta, és az egyik szemére megvakult. Soha nem térhetett vissza Angliába, amely árulónak tekintette. De még ilyen kegyvesztetten sem tudta megtagadni születését: 1953-ban még elment Coburgban a moziba, hogy láthassa a II. Erzsébet megkoronázásáról készült filmet. "Ez volt élete legszörnyűbb pillanata, amikor ott látta a rokonait, különösen a húgát." A férfi, akinek 16 évesen el kellett hagynia a hazáját, élete végéig ragaszkodott ahhoz az egyetlen emlékhez, amelyet magával hozott Angliából. "Mindig egy különleges ágyban aludt, amelyet még Claremont House-ból hozott magával. Mindig azt mondta, ez az ő kis Angliája, mivel már soha nem térhet oda vissza többé." Ebben az ágyban halt meg 1954. március 6-án, 69 éves korában.

Károly Edward herceg neve soha nem hangzik el az angol királyi családban, teljesen kitörölték a Windsor-ház történetéből. Imádott húga, Alíz hercegnő, Athlone grófnője, az angolok kedvencévé vált. Ő volt a királyi család egyetlen tagja, aki tömegközlekedési eszközön utazott. Utoljára 1977-ben, 94 évesen, mutatkozott a Buckingham palota erkélyén, a királynő uralkodásának 25. évfordulóján. 1981-ben hunyt el.

II. Erzsébet négyszer látogatott el Németországba, de Coburgba, ahol egykor kegyvesztett unokatestvére élt, soha sem ment el. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár