2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szétkapkodták a brit királyi hagyatékot

2006. június 23. 15:00

Százszoros árakon kapkodták szét II. Erzsébet brit királynő néhai húgának, Margit hercegnőnek a hagyatékát a londoni Christie's aukciósház kétnapos árverésén.

Őrjöngő tömeg rámolta ki a védett műemléket

A meglehetősen boldogtalan életű Margit négy éve, 71 esztendős korában hunyt el, hosszú, súlyos betegség után. A hátramaradt családi ékszerekből és egyéb műtárgyakból gyermekei bocsátottak kalapács alá 890 darabot; a választék a hercegnő esküvői tiarájától egy apró melltűig terjedt. Az előbbit, amelyre a Christie's 150-200 ezer fontos előzetes árbecslést adott, végül 926 400 fonton ütötték le, az utóbbiért pedig a 40 fontos becsült ár helyett ötezer fontot volt hajlandó valaki kifizetni.

Esküvői tiara

Az aukcióra egyébként is szinte őrjöngő érdeklődés volt jellemző, és ennek csak egyik jele, hogy a teljes beadott anyag 3 millió fontos árbecslése helyett a bevétel végül megközelítette a 12 millió fontot. A Christie's négy termében több mint ezren zsúfolódtak össze, az árverés előtt szintén mintegy ezer előzetes, írásos ajánlat érkezett be, és a licitbe 90 telefonvonalon lehetett kívülről bekapcsolódni.

Az aukción mindent vittek, és szinte mindegy volt az ár. Egy Cartier óra, amelyet Margit a huszadik születésnapjára kapott, és amely 3 ezer fontról indult, 48 ezer fontért kelt el. Egy kígyó alakú karkötőt, amelyre a ház 1000-1500 fontos előzetes árbecslést adott, 40 800 fonton ütöttek le, a hercegnő kisgyermekkori nyakláncát pedig, amelyért a Christie's legfeljebb 1500 fontot várt, 23 ezer fontért vitték el.

Az aukcióval kapcsolatban azonban nem volt mindenki ilyen lelkes. Snowdon earlje, Margit volt férje levélben fejezte ki aggályait a családi értékek elárverezése miatt, az angol kulturális örökséget kezelő English Heritage pedig azt kifogásolta, hogy "kirámolják" a néhai hercegnő lakosztályát, amely a kiemelten védett műemléknek számító londoni Kensington-palotában volt. Az aukciósház azonban közölte, hogy minden vitás kérdés megoldódott, és az árverésről végül egyetlen tételt sem vontak vissza.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár