2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

London, cukor és rabszolgák

2007. november 15. 15:00

A London, Cukor és Rabszolgaság címet viselő állandó kiállítása a brit főváros sötét múltjába kalauzol, és a helyiek rabszolga-kereskedelemben játszott szerepét mutatja be.

A brit fővárosban ez az első állandó kiállítás a rabszolga-kereskedelem történetéről. A tárlatot egy olyan, négyemeletes raktárépületben rendezték be, amely korábban fontos szerepet játszott a hajókon érkező cukor tárolásában. A múzeumnak is helyet adó Nyugat-India dokk 1802-ben cukorkereskedők, ültetvénytulajdonosok és rabszolgakerekedők összefogásával épült.

Az Örökségi Lottóalap (Heritage Lottery Fund) félmillió fontos (180 millió forintos) támogatásával elkészült ambiciózus galéria - a célkitűzések szerint - végre visszahelyezi a cukorkereskedelmet a rabszolga-kereskedelem megfelelő kontextusába is. A kiállításon 140 műtárgy, több műalkotás, filmrészletek, hang- és fényinstallációk, hagyományos kiállítási egységek és interaktív képernyők teszik nyilvánvaló a cukor fontosságát és annak a - világ legnagyobb hasonló célú kikötőjeként elhíresült - Londonból irányított rabszolga-kereskedelemmel való kapcsolatát.

A csúcstechnikával is felszerelt galéria elején egy fekete-fehér táblázat látható, ahol a hajók nevei, űrtartalma, kapitánya, tulajdonosa, célpontja, a szállított rabszolgák mennyisége és úticélja volt feltüntetve. Az egyszerű lista magáért beszél: az alig egy évtized alatt Londonban megforduló hajók betöltik az egész falat. A kiállításon láthatunk cukrosdobozokat, cserépppipákat, amelyeken rabszolgák üldögélnek és térképeket, táblázatokat, kronológiákat illetve ezeréves afrikai faragványokat is. A tárlatról írt beszámolók szerint "az emberiség elleni legnagyobb bűntény így egyszerre válik afro- és London-centrikussá".

Catherine Hall professzor, a galéria kurátora szerint "a múzeum segíthet újragondolni a város fejlődésének történetét, azaz hogy miként kamatoztatták a rabszolgaság gyümölcseit, ma milyen a kapcsolatunk mindezzel, és a jelenség miként formálta történelmünket és jelenünket. A galériát kötelező lenne megnézni minden londoninak". A kiállítás egyben bemutatja a rabszolga-kereskedelem eltörlésének történetét is, és a beszámolók szerint a szervezők igen alaposak voltak, így még azok is találnak újdonságokat, akik egyébként is otthon vannak a témában.

Az 1600-as évekig a cukor luxuscikknek számított a szigetországban, és csak a tehetősebbek számára volt elérhető. 1700 után azonban a kávéfogyasztás is igen népszerű lett Angliában, és hamarosan megnőtt a cukor utáni igény is. A tömegtermékké váló luxuscikk behozatala a következő években 800-szorosára nőtt, és a kereskedők - az ingyenes munkaerő szállításával - fantasztikus profitot tudtak húzni mindebből.

Az 1600-as évek végén a fekete kontinens nyugati partjainak rabszolga-kerekedelmét a Királyi Afrika Társaság irányította, majd 1750 után ez az Afrikai Kereskedőszövetség kezébe került: közel 3100 hajó indult útnak Londonból, amelyek közel egymillió afrikait vittel rabszolgaságba.

További részletek, beszámolók és érdekességek a kiállítás oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár