2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékezni kell a szovjet diktatúra áldozataira

2007. október 28. 13:00

A Szovjetunió fennállásának évei alatt 12,5 millió ember vált politikai repressziók áldozatává - derül ki a moszkvai Memorial közösség elnökének, Arszenyij Roginszkij nemrég tett nyilatkozatából.

Ezen belül Roginszkij szerint mintegy 4,5-5,2 millió azoknak a száma, akiket letartóztattak, akiknek ügyében nyomozás folyt és ítélet született. Mintegy 7 millióra tehető azoknak a száma, akiket bírósági, vagy egyéb szervek ítélete nélkül deportáltak.

`A mi dolgunk az, hogy nevüket feltámasszuk` - mondta Roginszkij, aki egy több mint két és fél millió áldozat nevét felsoroló kiadvány CD változatát mutatta be. Hozzátette, hogy a kiadványon 20 évig dolgoztak a Memorial közösség és többek között a (liberális) Jabloko párt képviselői, s hogy támogatást kaptak különböző állami szervektől, köztük a belügyminisztériumtól.

Roginszkij azt is elmondta: két-három évvel ezelőtti adatok szerint akkor Oroszországban 800 ezer olyan ember élt, akinek papírja volt arról, hogy politikai represszió áldozata volt, ám a valós szám lényegesen nagyobb is lehet, mert a törvény az áldozatok közé sorolja például az üldözöttek gyermekeit, akik a repressziók miatt maradtak szülők nélkül.

Roginszkij emlékeztetett arra is, hogy az üldözések éppen 70 éve, 1937-ben érték el csúcspontjukat. `A repressziók a szovjet rezsim alatt éveken és évtizedeken át tartottak, és az orosz történelem legtragikusabb fejezetévé váltak. A történelem ilyen eseményeire emlékezni kötelező, ellenkező esetben megnő a veszélye annak, hogy az új nemzedékek is ilyen katasztrófába sodródnak` - mondta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár