2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izotópokkal gyilkoltak az amerikai kémek

2007. október 26. 11:00

Gyilkosságra ideális

A kérdés aggasztó problémákat is felvet, hiszen az amerikai ügynökök számára nem tiltották meg a külföldi személyek elleni merényleteket. A szabályozásra csak 1976-ban került sor azt követően, hogy kiderült, a CIA a hatvanas években merényletet tervezett Fidel Castro kubai elnök ellen. Az 1948. december 16-án kelt feljegyzés ráadásul azt hangsúlyozza, hogy az egyének elleni radiológiai hadviselést mindenképpen úgy kell alkalmazni, hogy az Egyesült Államok ne keveredjen gyanúba. `A felhasznált hatóanyagot, a merénylet tényét és típusát lehetőleg ne lehessen meghatározni. A radioaktív anyag ne legyen feltűnő, és könnyen szállítható legyen.`

A projekt vezetője: Leslie L. Groves vezérőrnagy

A feljegyzés szerint a radioaktív hatóanyagok ideálisak erre a célra, mivel erősen mérgezőek, és a célszemély semmilyen érzékszervével nem észleli a merényletet. "Jó lenne például olyan hadianyagot kifejleszteni, amely észrevétlenül fejtené ki a hatását, láthatatlan, de halálos lenne, és csak jóval a merénylet után vennék észre. Az anyag hatásának időpontját a radioaktív hatóanyag mennyiségével lehetne szabályozni."

Tom Bielefeld, a Harvard Egyetem fizikusa szerint a projekt céljai kivitelezhetőnek tűnnek, bár ő még sosem hallott róla. A Litvinyenkót tavaly novemberben megölő polónium pont megfelelő anyag a feljegyzésben vázolt tervekhez. Barton Bernstein történelem professzor szerint ez a szempont eddig még sohasem került nyilvánosságra. "Ez is egy olyan téma, amely meglepő, de nem szabad, hogy sokkoljon minket, hiszen a hidegháború idején  az amerikai kormány legfelső szintjein mindenféle embertelen, barbár gyilkolási módot megvizsgáltak. Mindezt csupán egy gyűlölt és gyűlöletes ellenség elleni háborúnak tekintették."

A projekt az Army Chemical Corps (vegyvédelmi alakulat) alá tartozott, amelynek parancsnoka Alden H. Waitt vezérőrnagy volt. A projektet Leslie R. Groves vezérőrnagy vezette, aki az első atombomba készítésénél is ott volt. A radiológiai programot Kenneth D. Nichols vezérőrnagy hagyta jóvá. A december 16-i feljegyzésről másolatot kapott: Herbert Scoville, Jr., a CIA későbbi kutatási igazgatóhelyettese, és Samuel T. Cohen fizikus, aki már az atombombát készítő Manhattan projektben is részt vett.

A radiológiai fegyverprojekt 1948 májusában kapott engedélyt. Az amerikaiak ekkor már túl voltak az atombomba sikeres ledobásán, és a hadsereg alig várta, hogy az atomkutatások újabb lehetőségeket tárjanak fel a jövőbeni hadviselés számára. Egy 1948 júliusi feljegyzés szerint a legfontosabb cél hatalmas földterületek megsemmisítése volt, ahol megmondanák a lakosoknak, hogy ha nem hagyják el a területet, akkor 10 éven belül meghalnak. "Úgy gondoljuk, hogy ez egy új módszer a hadviselésben, amelynek még nem lehet megjósolni a következményeit."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár