2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kulturális örökség is elveszhet a kipusztuló nyelvekkel

2007. szeptember 24. 08:00

Nagyjából hétezer nyelvet használ ma az emberiség, az anyanyelvükön beszélők eloszlása azonban vészjósló aránytalanságot mutat.

3500 nyelvről nincsen semmiféle írásos forrás, és az ilyen nyelvek nyomtalanul eltűnhetnek, ha az utolsó ismerőjük is meghal - figyelmeztetnek a szakértők. `Amikor elveszítünk egy nyelvet, évszázadok felhalmozott tudását veszítjük el. Eltűnik egy egész kultúra, a természettel, az évszakok váltakozásával, az idővel kapcsolatos egyedi gondolkodásmód, a mítoszok és szokások komplett rendszerével együtt` - mondta K. David Harrison nyelvész a Living Tongues Institute for Endangered Languages amerikai nyelvkutató intézet és a National Geography Society, az amerikai földrajzi társaság washingtoni konferenciáján.

A kutatók szerint öt nagy térségben összesen 383 nyelvet fenyeget közvetlen veszély. Észak-Ausztráliában a legsúlyosabb a helyzet: az őshonos törzsek kihalásával 153 nyelv tűnhet el. Dél-Amerika középső részén, Ecuadortól Bolíviáig 113 nyelv haldoklik, mert az apró bennszülött népcsoportok elhagyják ezeket és a spanyolra vagy - a brazil őserdőkben - a portugálra térnek át.

A kontinens északi részén két veszélyzónát azonosítottak a nyelvészek: Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati partvidékén 54 olyan nyelvet tartanak számon, amelyeket kizárólag 60 évesnél idősebbek beszélnek. Az Oregon állambeli Siletz rezervátumban van nyelv, amelyet már csak egy ember ismer. Texas, Oklahoma és Új-Mexikó vidékén 40 nyelv van végveszélyben, köztük a yuchi indiánoké. A yuchinak nincs egy nyelvrokona sem, és egyetlen ismert nyelvre sem hasonlít. Már csak négyen beszélik anyanyelvi szinten.

Kelet-Szibéria, Kína és Japán alkotja az ötödik veszélyeztetett térséget. 23 kis nyelv tűnhet el az adott ország egységesítését, homogenizálását célzó kormányzati törekvések miatt, amelyek a kisebbségi nyelvek elnyomásával járnak.

A kutatók szerint a nyelvek fennmaradásának és feltámasztásának kulcsa az anyanyelven beszélők fiatal, új nemzedékének kinevelése. A Living Tongues Institute munkatársai ezért a helyi közösségekkel együttműködve oktatási programokon dolgoznak és igyekeznek feljegyezni, rögzíteni minél több veszélyeztetett nyelv szókincsét és nyelvtanát. Ez a munka bonyolult, aprólékos és egyben versenyfutás is az idővel, mert manapság nyom nélkül tűnik el kéthetente egy nyelv.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár