2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ördögi megszállottságot exportáltak a normannok

2007. július 30. 11:00

Az 1066-os normann invázió az élet minden területén hatalmas változást jelentett - állítja egy amerikai kutató, aki szerint a szigetországban ennek hatására nőtt meg a démoni megszállottak aránya is.

Peter Dendle, a Pennsylvania Állami Egyetem kutatójának hamarosan megjelenő új könyve, a Demon Possession in Anglo-Saxon England (Ördögi megszállottság az angolszász Angliában) szerint a normannok honosították meg Angliában az ördögűzés szokását. Középkori szövegek és oklevelek alapján a kutató azt állítja, hogy a hódítókkal érkező új vallási eszmék és szokások hatására alakult ki ördögűzés a szigetországban.


Hozták az eposzaikat is: Beowulf a mozikban

A babonák szakértői szerint a megszállottság, akár az ördögűzés gyakori volt a szárazföldön, de nem volt nyoma az angolszászok világában. Az egyetlen kivétel a késő hetediktől a korai kilencedik századig az északkelet-angliai Northumbria volt, ahol a démonok közel 100 éven át nagyon aktív támadást indítottak az emberek ellen - állítja Dendle. A kutató szerint ez annak köszönhető, hogy míg akkorra a kereszténység Anglia legtöbb részén már meggyökerezett, Northumbriában még nagyon friss volt az új vallás. Mindez a kereszténység és a pogányság közti ellentétre utalhat - mutatta ki az amerikai szakértő.

Az angolszász világban azonban közel 300 éven át nem volt nyoma hasonló elképzeléseknek. A helyi krónikákban is mindig az szerepel, hogy az angolokat nagyon meglepte, ha hasonló esetekkel találkoztak. A normann hódítás után azonban az ördögűzés hamar megjelent Angliában, és megnőtt a gyógyító szentélyek, zarándokutak és csodás gyógyítások aránya is.

A Nottinghami Egyetem középkori betegségekkel foglalkozó kutatója, Christina Lee szerint ekkor nőtt meg a gyógyító erejűként tisztelt relikviák száma is, és a templomok között komoly versengés indult meg az ereklyékért. Az ereklyét birtokló egyházi intézmények kórházaiban csak a testet, a közeli templomban a szentek maradványaival a lelket is gyógyították. Mindez persze igen jövedelmező tevékenységet jelentett, hiszen a gyógyult betegek adományokat ajánlottak fel a templomnak.

A szerző a kora középkori démoni megszállottság és a neopogány szokások közötti párhuzamra is felhívja a figyelmet. Az 1973-ban bemutatott Ördögűző című film adott lökést a témának, majd további hasonló kulturális impulzusok hatására nagyon rövid idő alatt újjáéledt a hagyomány. Amerikában és Angliában az elmúlt 30 évben ritka jövedelmező iparággá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár