2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Feltárul Hitler titkos földalatti városa

2007. július 20. 17:00

Több helyen épített ki Hitler titkos föld alatti bunkereket, fegyverraktárakat, olykor egész városokat Lengyelországban, néhánynak még jelenleg is folyik a feltárása. Ilyen a Ksiaz vár alatti bunker-rendszer is.

Az alsó-sziléziai Ksiaz vára egy szikla csúcsára épült. A Piastok már a 13. században elkezdték alapozni a várat, amely a középkor folyamán egyre bővült a különböző építészeti stílusoknak megfelelő szárnyakkal. A több mint 400 termet magában foglaló, kincsekkel teli gyönyörű épületet a II. világháborúban, a lengyel megszállás után Hitler kinézte magának és abban egy titkos erődítményt építtetett ki.

A vár hatalmas, üvegtükrös, biedermeier bútorokkal luxus módon berendezett szobáinak tapétákkal borított láthatatlan ajtói mögött liftek és lépcsőházak tucatjai vezettek le a vár gránitszikla rétege alá, ahol 1200 méter hosszú, több emelet mély, megvilágított, szellőzők százaival ellátott bunkerrendszert hoztak létre.

A helyi adatok szerint negyvenezer kényszermunkás halt itt meg, mire létrehozták a több méter vastag betonfalú bunkert, a hatalmas termeket, ahol titkos fegyverkísérletek is folytak. De itt tárolták az országból elrabolt kincsek egy részét is, amelyet a háború vége felé teherautók tucatjai szállítottak el az éj leple alatt. Egyes bejáratokat annyira kiszélesítettek, hogy teherkocsik be tudtak hajtani a föld alá. A vár oldalában a titkos bejáratokat fákkal, bokrokkal takarták el.

Amint a magyar újságírókat kalauzoló helyi vezető elmondta, egész erdőket helyeztettek át rabokkal egyetlen éjszaka alatt, úgy, hogy a fákat földlabdákkal együtt vasabroncsba fogva ültették át más helyekre, hogy megtévesszék a légi felderítést. Még most is vannak olyan fák a környéken, amelyek törzsén látszanak a rozsdás vasabroncsok nyomai.

A várat és a titkos föld alá vezető bejáratokat hajdanán katonák ezrei őrizték. Érdekesség, hogy még mindig nincs feltárva minden járat, a munkálatokat ugyanis a nagyon vastag betonfalak nehezítik. A helyi legendák pedig arról emlékeznek meg - alátámasztva az összeesküvés-elméletek híveinek vízióit -, hogy miután tönkretették - részben berobbantották - a hajdani járatokat, onnan egy fényes, hatalmas repülő tárgy szállt fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 14.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár