2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Paprikás csirkét főztek Mongóliában

2007. július 8. 14:00

Mongóliában úticéljához érkezett a magyar Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció. A csapat ebből az alkalomból paprikás csirkét is főzött, amellyel Altajban megkínálták a helyi elöljáróságokat is.

Sipos Tamás, az expedíció vezetője a vacsora közben beszélt az MTI munkatársával, telefonon. Elmondása szerint háromnapos keresés után találtak csirkét, amelyet megfőzhettek, ugyanis a mongolok nem nagyon esznek levegőben repülő és víz alatt úszó állatot, így elég nehezen tudtak baromfit találni. Végül megoldódott a probléma és elkészíthették a paprikás csirkét, amelyhez magyar fűszereket használtak.

Korábban még teát főztek

Az étellel hét mongol elöljárót kínáltak meg, akik azon csodálkoztak miért kell ilyen sokáig - két óra hosszat - főzni egy ebédet, ők általában egy óra alatt lebonyolítják azt. Egyébként nagyon ízlett nekik az étel. Sipos Tamás sikeresnek értékelte expedíciójukat. "Gazdagabb kutatási anyaggal térünk haza, mint gondoltuk" - mondta.

A hét tagú csapat arra vállalkozott, hogy Góbi-sivatag mongóliai szakaszán, Dalanzadgad és Altaj település között lóháton tesz meg mintegy 1000 kilométert 30 nap alatt. Eközben gasztronómiai, egészségügyi, rádiótechnikai és más kutatásokat végeztek.

Az expedícióban részt vett a Lucullus Baráti Társaság több tagja, akik arról váltak híressé, hogy tavaly az Északi-sarkon főztek paprikás csirkét, majd idén a Budapest-Bamaco ralin tevehúsos tarhonyát készítettek. A paprikás csirke már-már szimbolikus ételükké válik, hiszen most Mongóliában főzték meg.

Az expedíció pénteken autóval utazik Ulánbátorba, ahol átadja a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát a Mongol Történeti Múzeumnak. A Magyar Nemzeti Múzeum Radnóti Andor, magyar származású volt mongol egészségügyi főbiztos fényképeinek digitális változatát, valamint a múzeum üzenetét küldte el az expedíció tagjaival. A magyar csapat július 12-én érkezik meg Budapestre.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár