2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Scott antarktiszi kunyhója

2007. június 12. 16:00

Felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé az a fakunyhó, amelyet Robert Falcon Scott brit felfedező épített 1911-ben később végzetesnek bizonyult antarktiszi expedíciója egyik állomásán.

A veszélyeztetett műemlékek védelmére létesült nemzetközi alapítvány (World Monuments Fund) szerint a kunyhóra a Föld éghajlatának általános felmelegedése jelenti a legnagyobb veszélyt. Az antarktiszi Evans fokon létesített építmény ugyanis fából készült, és az elmúlt csaknem száz év során a zord sarki hidegben folyamatosan fagyott állapotban volt.

A Déli sark térségét is érintő felmelegedés nyomán azonban az antarktiszi jégtakaró is olvad, s a kunyhó eddig fagyott deszkái lassan rothadni kezdenek. Hasonló sors vár az expedíció tagjainak használati tárgyaira is, amelyek Scott és társainak halála után is a kunyhóban és környékén maradtak.

Scott és négy társa 1912. január 16-án érte el a Déli-sarkot, vetélytársa, a vele egyidejüleg elindult norvég Roald Amundsen és csapata azonban már előző év december 14.én kitűzte a norvég lobogót a Sarkon. A csalódott és halálosan kimerült Scott és emberei a Déli-sarkról visszafelé tartva vesztették életüket.

Nigel Watson, az Antarktiszon lévő műtárgyak védelmére alakult új-zélandi hivatal illetékese szerint kormánya lehetőségeihez mérten igyekszik megóvni a Scott-expedíció után maradt tárgyi emlékeket, és reméli, hogy immár nemzetközi segítségre is számíthatnak annak nyomán, hogy a kunyhó felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé. Mint mondta, az új-zélandi kormány becslései szerint az építmény és a benne lévő tárgyak konzerválása és megóvása mintegy 6,7 millió dollárba (1 milliárd 270 millió forintba) kerülne.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár