2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homokpadok segítették Nagy Sándort

2007. május 16. 11:00

Próbafúrásokkal arra sikerült fényt deríteni, hogy Nagy Sándor egy korábban is meglévő homokpadot használt fel Tűrosz megközelítésére és ostromára.

Az igen kitüntetett szerepben lévő és fontos Tűroszt az elmúlt öt évezred folyamán többször is elfoglalták, hiszen minden erre elhaladó hódító rögtön meglátta a város stratégiai jelentőségét. A tenger vízszintjének változása azonban adott korokban különbözőképp tette lehetővé a sziget megközelítését. Ma egy feltöltött, tengerbe nyúló földnyelv teszi lehetővé az odajutást, ám ez nem volt mindig így.

Tűrosz ókori, i.e. 332-es ostromát és elfoglalását régóta ismerik a történészek és régészek, azt azonban mostanáig senki sem tudta, hogy Nagy Sándor hogy kelt át a tengeren. A kihívás először a macedón uralkodót is meglephette, állítja Nick Marriner, a francia földtani kutatóintézet, a CEREGE-CNRS projektvezetője. "A korábbi településeket Macedóniától ideúton kis ostrommal elfoglalta. Természetesen mind szárazföldiek voltak" - mondta el a kutató a Live Science-nek. "Az a tény, hogy Tűrosz egy sziget volt, komoly fejfájást okozott az uralkodónak".

A francia geológusok azonban próbafúrásokkal sikeresen feltérképezték az átjáró történetét, és így derült fény arra, hogy a hódítás idején a szigetet a szárazfölddel összekötő homokpad nem volt víz alatt. Sándor mérnökei így ezt a természetes képződményt használhatták fel az általuk megtervezett hídhoz. Az uralkodó a város elfoglalása után pedig annak egyes negyedeit lerombolva jutott építőanyaghoz, és erődítette meg a közel 60 méter széles átkelőt.

Marriner szerint az ostrom azért is fontos volt, mert a mérnökök itt kísérletezték ki azokat az ostromszerkezeteket, amelyeket egy évvel később Egyiptomban is bevetettek. A kutató szerint Alexandrosz híres városa, Alexandria átformálásakor pedig épp Tűrosz védhetőségét próbálta meg lemásolni.

A tanulmány részletei a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár