2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kártérítést szeretnének egy litván gulág-áldozat gyerekei

2007. április 26. 17:00

Négyszázezer eurós (100 millió forintos) kárpótlásért perelik Oroszországot egy több mint fél évszázaddal ezelőtt szovjet munkatáborba hurcolt litván nő gyermekei.

A kaunasi kerületi bíróság befogadta a felperesek, a 70 éves Veronika Puskunigyte-Lipeikiene és a 73 éves Benediktas Puskunigis Oroszország ellen beadott keresetét, az első ilyen ügyet az egykori szovjet köztársaságban.

`Oroszországot pereljük, mint a Szovjetunió jogutódját az édesanyánk, Ona Puskunigiene életét megnyomorító intézkedésekért, hogy helyreállítsuk a történelmi igazságot és az ő jó hírnevét` - mondta lánya. Szavai szerint anyját 1951-ben 25 évi börtönre ítélték azzal a váddal, hogy a II. világháborúban megölt szovjet katonák sírjait fosztogatta és szovjetellenes propagandát folytatott. `Egyetlen bűne az volt, hogy emigrálni akart a Szovjetunióból, hogy csatlakozzon az édesapánkhoz, aki még a háború előtt jutott ki az Egyesült Államokba` - tette hozzá.

Ona Puskunigienét megromlott egészségi állapota miatt 1956-ban hazaengedték, s a szovjet ügyészség 1989-ben posztumusz rehabilitálta őt a Mihail Gorbacsov elnök által kezdeményezett reformok, a `peresztrojka` jegyében.

Az érvényben lévő orosz törvények szerint a szovjet korszakban meghurcoltak kérhetik rehabilitációjukat és kárpótlást is kaphatnak, Dainius Zalimas litván jogász szerint azonban kárpótlást csak orosz állampolgároknak lehet kifizetni. Véleménye szerint Oroszország minden bizonnyal elutasítja majd a magánszemélyektől származó keresetet, arra hivatkozva, hogy a litván törvények nem vonatkoznak rá.

A litván állami archívum egyik munkatársa szerint a balti köztársaság mintegy 150 ezer polgárát ítélték el a sztálini időkben hasonló koholt vádakkal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár