2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gerillanők várták a nácikat Angliában

2007. április 23. 12:00

A II. világháború alatt a brit Nemzeti Gárda (Home Guard) történetében az eddig hittnél jóval nagyobb szerepet játszottak a fegyveresen kiképzett nők.

1940 után Angliában hivatalosan nem engedték a nőknek az egyenruha viselését, ám a szabályzatot sok helyen nem vették komolyan. Egy új könyv szerzője, Penny Summerfield szerint az ország déli partjain, ahol a nácikat várták, a nőknek is megengedték, hogy fegyvert tartsanak otthon. Ezt azonban szabályokhoz kötötték, mert a hatóságok attól tartottak, hogy a Nemzeti Gárda szabályzatával szembeszállva egy országos gerillamozgalom alakulhat ki.

A Nemzeti Gárda alapításától kezdve aktív védelmi szervezet volt, bár egyesek - mint a szervezetben szolgáló, a spanyol polgárháborúban komoly fegyveres tapasztalatokra szert tevő kommunisták is - ezt sokszor másként gondolták - áll a könyvben. Egyesek megpróbáltak a szervezetből gerillacsapatokat szervezni, és emellett egy - a franciához hasonló - ellenállás alapjait is megteremteni. Ehhez a törekvéshez kapcsolódott a nők szerepének változása is - állítja Summerfield.

A kutatónő szerinte ugyanis a testület eddigi történetében nagyon alábecsülték a nők szerepét, például nem foglalkoznak a nőkkel kapcsolatos történetekkel sem. A történeti kutatás mostanáig annak sem szentelt különösebb figyelmet, amikor egy munkáspárti parlamenti képviselő, Edith Summerskill megalakította a Women's Home Defence nevű szervezetet, amelyre nem volt kormányzati engedélye. A Nemzeti Gárdától és a rendőrségtől kapott fegyverekkel ellátva rendszeresen tartottak női hadgyakorlatokat, és a hatóságok érdekes módon a szigorú állami tiltás ellenére is bátorították őket.

1943-ban aztán a kormányzat megengedte a nőknek, hogy csatlakozzanak a Nemzeti Gárdához, de csak vezetni, főzni és gépelni engedték volna őket. Ez a legtöbbjüknek érthető módon egyáltalán nem felelt meg, és ezért az illegálisnak számító védelmi szövetségek továbbra is arra tanították őket, hogy miként lőjenek és töltsenek be vezetői pozíciókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár