2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Ozora

2007. április 6. 14:00

A Tolna megye északi részén fekvő Ozora belterületén található a mára szépen helyreállított 15. századi várkastély.

A környéket az Árpád-korban a Döröcskei famíliából számazó Ozorai nemzetség uralta. A jelenlegi kastély közelében ez időszakban felépült egy kisebb erődítmény is, de arról közelebbi adatok nem maradtak fenn.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

A 14. század végén a birtokos család férfiágon kihalt. Zsigmond király ekkor "fiúsította" Ozorai Borbálát, aki egy Itáliából származó, fényes karriert befutó fiatalembernek nyújtotta a kezét. E férfiú neve Filippo Scolari volt, akit az uralkodó 1404-ben temesi ispánná nevezett ki, megbízva az egyre fenyegetőbb török betörésektől veszélyeztetett déli határok védelmével. A megbízatás Scolari sikeresen teljesítette, és egyszer sem vesztett csatát.

Ozorai Pipó várkastélya a 15. században

Az uralkodó 1416 nagycsütörtökén kelt oklevelében engedélyezte számára, hogy Ozorán erősséget építsen, ami egy 12 jobbágyfaluból álló uradalom központjává vált. Az építkezés számára kiszemelt domb tetejét vízszintesre egyengették, és itt emelték a négyzetes alaprajzú, sarkain kerek tornyokkal ellátott várkastélyt. Bár védelmi funkciót is ellátott, építtetője a kényelmi szempontokat legalább olyan fontosnak tartotta, és az épületet főúri pompával rendezte be.

Helyreállítása előtt az 1980-as években

Scolari - letelepedvén - felvette az utókor által is jól ismert Ozorai Pipó nevet, és haláláig, 1426-ig itt élt. Gyermekei nem élték meg a felnőttkort. Özvegye így öröklési szerződést kötött Hédervári Lőrinc nádorispánnal, aki Borbála halálát követően meg is szerezte az uradalmat. Mátyás király halála után Miksa trónkövetelőnek az országba betört csapatai foglalták el, így először vált harcok színterévé. A 16. század elején a Héderváriak erődítési munkálatokat végeztettek rajta, azonban a mohácsi csata utáni belvillongások során, 1537-ben Török Bálint megrohanta és megszállta.

Nézegessen még több fotót a várról!

A törökök először 1544-ben ostromolták meg, ekkor még sikertelenül. A következő évben azonban már ellenállás nélkül vehették birtokba az erődítményt. Ezután - mivel a hódoltság határa északabbra tolódott - katonai jelentősége csökkent, és mindössze húsz főből állt helyőrsége. A megszállás alól  1686-ban szabadult fel, ám az ostrom során a nyugati fala leomlott. A sérüléseket új tulajdonosai, az Esterházyak részben kijavíttatták, és az épületet magtárnak rendezték be.

Az 1970-es években indult el a vár régészeti feltárása és helyreállítása, melynek eredményeképp már látogatható, termei kiállításoknak is helyet adnak.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár